Читај ми!

Прлић део удруженог злочиначког подухвата

Хашки трибунал осудио бившег лидера Хрвата у БиХ Јадранка Прлића на 25 година затвора, због злочина над босанским муслиманима. Петорица саоптужених осуђени на казне од 10 до 20 година затвора. Прлић и остали били део удруженог злочиначког подухвата, наводи се у пресуди.

Судско веће Трибунала у Хагу осудио је бившег лидера Хрвата у Босни и Херцеговини Јадранка Прлића на 25 година затвора због злочина над Муслиманима у БиХ, у периоду 1993. - 1994. године. Петорици саоптужених Суд је изрекао казне од 10 до 20 година затвора.

Пресуда Прлићу и саоптуженима изазвала је бројне реакције у региону.

Председавајући судија Жан-Клод Антонети је рекао да је утврђено да су ти злочини почињени у оквиру удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било успостављање "хрватског ентитета, делимично у границама Хрватске бановине из 1939. године", насилним и трајним протеривањем муслиманског становништва из осам општина у БиХ.

Циљ стварања тог ентитета Хрватске Републике Херцег-Босна (ХРХБ), по пресуди је било "поновно уједињавање хрватског народа", будући да је злочиначким планом било предвиђено да се он "или уједини са Хрватском, у случају да распада БиХ" или остане у БиХ " са тесним везама са Хрватском". Тужиоци су то назвали успостављањем "Велике Хрватске".

Трибунал је пресудио да је у осмишљавању тог злочиначког подухвата учествовао тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, а да су га у БиХ остваривале, поред Хрватског вијећа одбране, оружане формације босанских Хрвата и војска Републике Хрватске.

Власти Хрватске, по пресуди, "имале су општу контролу над властима ХРХБ". Годинама пре злочина, хрватски председник Туђман и лидер босанских Хрвата Мате Бобан закључили су да је било "неопходно променити структуру становништва" на територијама БиХ на које је удружени злочиначки подухват полагао право.

Као учеснике у злочиначком подухвату, поред Туђмана и оптужених, у пресуди су наведени и тадашњи министар одбране Хрватске Гојко Шушак и начелник Генералштаба ХВ Јанко Бобетко, који су "координисали деловање" са оптуженима.

Оптужени су остваривању циља удруженог злочиначког подухвата, према пресуди, дали "значајан допринос".

Прлић је у време злочина био премијер самопроглашене ХРХБ. Министру одбране ХРХБ Бруну Стојићу и начелнику Главног штаба ХВО Слободану Праљку и заменику команданта ХВО Миливоју Петковићу, Трибунал је изрекао затворску казну од по 20 година.

Валентин Ћорић, командант војне полиције ХВО, осуђен је на 16 година затвора, а председник комисије за размену заробљеника ХРХБ Берислав Пушић на затворску казну од 10 година.

Они су проглашени кривим за кампању прогона Муслимана из осам општина у западној Херцеговини и источној Босни од пролећа 1993. до пролећа 1994. која је укључивала убиства, силовања, депортације, нечовечно поступање, противправно затварање, нехумана дела, уништавање и одузимање имовине, безобзирно разарање насеља и културних и верских објеката, принудни рад и противправно терорисање цивила.

Та злодела - квалификована као злочини против човечности, кршење закона и обичаја рата и тешке повреде женевских конвенција - почињена су у општинама Мостар, Чапљина, Љубушки, Прозор, Столац, Вареш, Горњи Вакуф, Јабланица.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару