Читај ми!

Откривени тестови, одложена матура

Матурски испит из хрватског језика у тој земљи одложен, пошто су у три школе тестови грешком подељени дан раније. Питања се убрзо појавила и на друштвеним мрежама. Матуранти најавили протест. Одлагање матуре тема број један и у Сабору.

Испит из хрватског језика на државној матури у тој земљи, који је данас требало да буде одржан, одложен је због грешке у три школе.

У средњим школама у Сењу, Ђакову и Сплиту у понедељак су уместо есеја подељени тестови из хрватској језика који је требало да буде одржан наредног дана.

Будући да су питања откривена, а убрзо су се појавила и на друштвеним мрежама, полагање теста из хрватског језика одложено је у целој земљи за петак до када ће бити припремљени нови тестови.

Испитни координатори у три хрватске школе признали су грешку, а потом су и смењени.

Бројни матуранти побунили су се због одлагања испита из хрватског језика и тврде да им је то нарушило комплетан распоред учења. Због тога траже и одлагање испита из математике. Матуранти су путем Фејсбука заказали протест за четвртак, преноси Index.hr. 

Одлагање испита из хрватског језика била је тема и у Сабору Хрватске. Потпредседник Сабора из Хрватске демократске заједнице Жељко Реинер оценио је скандалозним пропусте у одржавању државне матуре, која се у Хрватској одржава после четворогодишње средње школе.

Реинер је рекао да је одлагањем испита погођено више од четврт милиона матураната и чланова њихових породица. Према његовом мишљењу, чињеница да се иста грешка догодила у три различите школе говори да је реч о грешци у систему.

Посланик владајуће Социјалдемократске партије Ненад Стазић одговорио је да су координатори који су погрешили смењени и да је немогуће с грешкама координатора повезивати владу или ресорног министра Жељка Јовановића.

У међувремену огласио се и министар Јовановић који је, уз извињење матурантима, истакао да "није реч о завери, већ о људској грешци".

"Нажалост, где год су људи у питању постоји могућност грешке, у овом случају, без обзира на разне приче о завери, о покушају минирања матуре или мене лично као министра, мислим да се заиста ради о људској грешки, о једном превиду који је тешко разумети, јер су ти тестови прошли кроз руке 26 људи. Дакле, 26 људи у тим школама није схватило да у рукама има тест из хрватског језика, а не есеј", рекао је министар и додао да је ипак занимљиво како је до ове грешке дошло.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару