Читај ми!

Цвијановићева: БиХ је држава апсурда

Босна и Херцеговина је неефикасна држава апсурда, а сарадња Србије и РС је добра у свим областима, истакла премијерка РС Жељка Цвијановић. Бриселски споразум могао да отвори "неку нову димензију" у целом региону, сматра Цвијановићева.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оценила је у Бечу да је Босна и Херцеговина неефикасна држава апсурда, да је сарадња Србије и РС добра у свим областима и указала да би бриселски споразум могао да отвори "неку нову димензију" у целом региону.

"Верујем да је свака одлука власти у Србији у функцији грађана и да се подразумева да је за њихову добробит", истакла је Цвијановићева у изјави Танјугу коментаришући бриселски споразум Београда и Приштине.

Цвијановићева је оценила да је могуће да ће бриселски споразум, као "компликована прича отворити неку нову димензију у РС и целом региону и да се не зна да ли тај споразум представља почетак или завршетак неког процеса".

Према њеним речима, могуће је да ће сав овај простор почети да "дише неким другим плућима, да има неке друге аспирације, а могуће је да ће отворити аспирације на неким другим неуралгичним местима у региону.

Премијерка РС је оценила да је сарадња Србије и РС природна и добра у свим сферама и областима, да било каква промена на власти не може да је угрози, да око тога апсолутно постоји консензус на обе стране, јер сви разумеју важност тих односа.

"Најприроднија веза која може да постоји је веза између РС и Србије, односи су добри и у институционалном и у личном смислу", додала је Цвијановићева.

Планирани рокови предвиђени за одржавање заједничке седнице две владе и Већа за праћење споразума о специјалним и паралелним везама биће благо померени, јер је Србија суочена и решава ствари од приоритетног значаја, навела је Цвијановићева.

На тим седницама, како је најавила, разматраће се све оно што је у међувремену предузето на реализацији заједничког пројекта Подриње.

Говорећи о ситуацији у БиХ, Цвијановићева је рекла да је то "држава апсурда која стално показује недостатак капацитета да функционише".

Као пример, она је навела да БиХ није у стању да донесе или утврди ни Закон о јединственом матичном броју својих грађана. Она је упитала "шта је нормалније, него да се постигне политички договор око тога и решите питање матичног броја, јер је то нешто из чега проистичу сва ваша права као грађана".

Цвијановићева је указала да за неколико година није постигнут договор ни око расподеле средстава за распоређивање дизела за пољопривредне произвођаче, па је влада РС морала сама да интервенише.

"Има јако пуно примера, који када се сведу на практични план указују да је БиХ немогућа мисија и земља", истакла је Жељка Цвијановићева.

Премијерка РС је такође рекла да, и када је у питању приступање Хрватске у ЕУ, БиХ није на време успела да припреми капацитете, дакле да грађани произвођачи буду оспособљени за улазак суседне државе у Унију, па је сада у ситуацији да "на врат на нос" приближавању тог рока довршава граничне прелазе.

"Како год да посматрате БиХ она напросто показује дефицит капацитета и то је реалност коју морамо да уважимо, па ће нам то помоћи да што више капацитирамо РС". рекла је Цвијановићева.

Она је навела да су у РС просто реаговали у свим ситуацијама, и да је она као премијер рекла да ће влада РС реаговати и доносити мере сваки пут када потребе њених грађана не буде могла да задовољи БиХ.

"Не можете оставити грађане на милост и немилост неефикасним институцијама које су на БиХ нивоу, чекајући бесконачно да донесу ствари које су искључиво практичног, а не политичког карактера", објаснила је Цвијановићева.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару