Читај ми!

Ђукановић: Србија - локомотива европског пута

Ново руководство Србије води конструктивну политику према региону, а званични Београд ствара услове да заузме позицију локомотиве композиције са Западног Балкана која иде ка циљевима европског развоја, изјавио црногорски премијер Мило Ђукановић у интервјуу за "Побједу".

Црногорски премијер Мило Ђукановић оценио је ново државно руководство Србије води конструктивну политику према региону и да званични Београд ствара услове да заузме позицију локомотиве композиције са Западног Балкана која иде ка циљевима европског развоја.

Променом власти у Србији осећа се нова клима, рекао је Ђукановић додајући да веома цени прве кораке новог државног руководства Србије.

"Сматрам да воде конструктивну политику према Црној Гори и региону и да се Србија напокон окренула себи и донела неке веома тешке и мудре одлуке. Данас Србија опет има услове да заузме ону позицију, која јој захваљујући њеној величини и укупним потенцијалима припада, а то значи да буде локомотива или један од првих вагона композиције са Западног Балкана који иде ка циљевима европског развоја , рекао је Ђукановић у интервјуу за лист Побједа.

Црногорски премијер је навео да је власт у Београду новом политиком, посебно одлуком о почетку нормализације односа са Косовом, створила најважнију претпоставку догледне европске будућности Србије, чиме најбоље доприноси конструктивној ситуацији у региону.

"То је посебно важно за Црну Гору, не само због наше историјске блискости са Србијом, него и због околности да је управо Црна Гора, због свежих рана нашег државног раздвајања, имала и највеће тешкоће у односима са Србијом у недавном периоду", рекао је Ђукановић.

Црногорски премијер је истакао да је комуникација српских и црногорских званичника данас онаква каква је требало да буде све време.

"Сада је могуће председника или премијера Србије, или неког од министара, у свако доба позвати телефоном, разменити СМС, постићи договор како се то подразумева у нормалним, не само политичким, него и људским односима", навео је црногорски премијер.

Ђукановић очекује да ће на најбољи начин доћи до изласка из "косовског чвора".

"Искрено прижељкујем да почетак нових односа на релацији Београд-Приштина доведе до промене односа међународне заједнице према Балкану, али превасходно очекујем да Балкана промени однос према себи", рекао је он.

Ђукановић верује да је Балкану потребна нова доза самопоуздања и одлучности у преузимању одговорности за своју европску будућност.

"Нажалост, на политичкој сцени Балкана и даље има превише духа провицијалне инфериорности, чак сервилности, односно очекивања да неко из Брисела или са неког другог места боље зна наше проблеме и да има магичне формуле њиховог решавања. То је опасна илузија", рекао је Мило Ђукановић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару