Читај ми!

Понта поново премијер Румуније

Председник Румуније Трајан Басеску поново именовао Виктора Понту за премијера, чиме је свом левичарском ривалу дао мандат да закључи нови споразум са ММФ-ом и умири инвеститоре.

Румунски председник Трајан Басеску именовао је досадашњег премијера и политичког ривала Виктора Понту на исту дужност, после убедљиве победе Социјал-либералне уније на парламентарним изборима. Именовању је претходио и притисак лидера Европске уније, која је Басескуа позвала да поштује резултате избора.

Саопштење о Понтином именовању отклонило је забринутост у погледу политичке стабилности Румуније, али председник и премијер су раније имали несугласице и није им пријатно да раде заједно, преноси Ројтерс.

Европска унија је критиковала Понту, који је по професији адвокат, за поткопавање владавине закона због неуспелог покушаја да смени Басескуа у јулу. Тај спор је успорио доношење одлука у земљи, а румунска валута је пала на најнижу тачку.

Басеску је с друге стране, по повратку на власт после неважећег референдума рекао да никада неће поново именовати Понту. То је изазвало забринутост у погледу тога колико ће брзо Румунија моћи да закључи споразум са ММФ-ом.

Међутим Понтина Социјал-либерална унија је добила јасну већину на изборима 9. децембра и Басеску је морао да попусти.

"С обзиром на то да је то био једини предлог странака, председник Трајан Басеску је именовао Виктора Понту као кандидата за новог премијера," саопштио је кабинет председника.

Један од најважнијих задатака владе биће договор са ММФ-ом, који тражи од Букурешта да спроведе мере штедње у замену за кредит од око 20 милијарди евра.

Понта ће парламенту у новом саставу представити владу и њен програм. У парламенту његова странка има 395 од укупно 588 посланика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи