Лутовац: Криза црногорства у Србији

Мање Црногораца у Србији због промене садржаја црногорства. Црногорци у Србији од увођења црногорског језика почињу да се осећају као Срби, каже амбасадор Зоран Лутовац.

Амбасадор Србије у Подгорици Зоран Лутовац оценио је данас да се већина Црногораца на последњем попису у Србији изјаснила као Срби, због промене, како је навео, садржаја црногорства.

Према његовим речима, док је садржај црногорства био српски језик, заједничка култура и све остало, они су се изјашњавали као Црногорци.

Када је уведен црногорски језик и када се садржај црногорства официјелно другачије тумачио, многи од њих су из тог разлога одлучили да се другачије национално изјасне, односно сада као Срби, казао је Лутовац ТВ Атлас.

Из Министарства иностраних послова Црне Горе тој подгоричкој телевизији су саопштили да је смањење броја Црногораца у Србији последица процеса асимилације, али и подела црногорских националих организацији у Србији.

У Србији, према најновијем попису становништва, живи 38.527 оних који су се национално узјаснили као Црногораци, што је 44,2 одсто мање него 2002. године.

Поред асимилације која је због сличности језика и религије битно јача у Србији него у другим државама, додатне разлоге за овако значајно смањење броја Црногораца треба тражити у поделама унутар црногорских организација које заступају интересе црногорске мањине у Србији, навели су у Министарству иностраних послова Црне Горе.

То министарство ће, како се наводи, у наредном периду радити на јачању организација које окупљају припаднике црногорске мањине у Србији, а формираће и Национални савет црногорске националне мањине.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи