Читај ми!

Словеначко "стоп" због Љубљанске банке

Постоји могућост да Словенија неће до 1. јула ратификовати хрватски приступни уговор ЕУ због питања Љубљанске банке, изјавио шеф словеначке дипломатије Карл Ерјавец.

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец потврдио је да постоји могућост да Словенија неће до 1. јула ратификовати хрватски приступни уговор ЕУ због питања Љубљанске банке и додао да ће влади предложити да се мандат стручњака за Љубљанску банку Францета Архара продужи до краја 2013. године.

Анализирајући поново проблем односа с Хрватском у вези са случајем Љубљанске банке, односно њених штедиша, Ерјавец је рекао да очекује да ће Архар и хрватски стручњак за Љубљанску банку Здравко Рогић тако имати довољно времена да изнађу право решење.

Питање Љубљанске банке и њених штедиша изван Словеније сукцесијско је питање које, преносе локални медији, Хрватска и Словенија могу решавати билатерално.

"Очекујемо да се то решава у оквиру сукцесије, у складу са споразумом из Беча 2001. године", навео је Ерјавец и додао да је Словенија пристала на билатерално решавање тог питања због Хрватске, односно да би се решење изнашло пред њен улазак у ЕУ.

Словенија захтева да Хрватска пре решења случаја Љубљанске банке повуче и тужбе против те банке, које се воде пред хрватским судовима због дела штедње која је исплаћена пребацивањем потраживања у хрватски јавни дуг и решење питања сматра условом за ратификацију хрватског приступног уговора.

Хрватска страна стално истиче како је реч о билатералном питању које није повезано с приступањем Хрватске Еуропској унији, као и да питање тужби против Љубљанске банке у Хрватској постаје ирелевантно чим се две владе сложе с билатералним решењем које морају предложити Архар и Рогић.

"Словенија подржава што бржи улазак Хрватске у ЕУ, али очекује да пре тога буду решена сва отворена питања која оптерећују наше односе. Надам се да ће проблем Љубљанске банке бити правовремено схваћен", закључак је Ерјавеца, који упозорава на могућност да Словенија до 1. јула не ратификује хрватски приступни уговор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи