Ђукановић: Под лупом плате и пензије

Буџет Црне Горе за 2013. годину биће "израз актуелне економске реланости" а посебно ће "под лупом бити плате и пензије", рекао Мило Ђукановић. Посебно ћемо смањити трошкове државне администрације, издатке за путовање и службена возила, истакао премијер Црне горе.

Премијер Мило Ђукановић саопштио је  да ће државни буџет Црне Горе за 2013. годину бити "израз актуелне економске реланости" и најавио да ће "под лупом бити плате и пензије" које је назвао главним генераторима потрошње.

Ђукановић је Телевизији Црне Горе рекао да ће 2013. бити година "мукотрпних покушаја обуздавања потребе за новим задужењима и прекомерном потрошњом".

"Морамо прекинути спиралу трошкова који немају упоришта у бруто-друштвеном производу (БДП) и сузбити прекомерну потрошњу", саопштио је Ђукановић и обећао да ће Влада "учинити све да у што краћем року врати пуну равнотежу јавних финансија и учврсти економску одрживост".

Влада би у петак требало да утврди предлог државног буџета за 2013. годину од 1,26 милијарди евра уз очекивану стопу раста БДП од 2,5 процента.

Овогодишњи државни буџет је пре ребаланса износио 1,25 милијарди евра.

Влада је била принуђена да средином ове године смањи државну потрошњу за 16 милиона и коригује стопу раста БДП-а са 2,0 на 0,5 процената.

Премијер је поновио обећање из свог недавног експозеа када је дошао на чело Владе, да ће она смањити трошкове државне администрације, посебно издатке за путовање и службена возила.

Поновио је да ће се раскинути сви приватизациони уговори код којих партнер државе није испунио уговорене обавезе, а такав партнер ће бити "трајно елиминисан" из пословања с државом.

По Ђукановићевим речима, Влада разматра три понуде за изградњу ауто-пута од Бара до границе са Србијом. Држава последњих година није успела да нађе финансијера за тај пројекат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи