Словенија реформисала пензиони систем

Словеначки парламент усвојио пензиону реформу. И мушкарци и жене у пензију са 40 година рада, или 60 година живота. Уштеда - 150 милиона евра годишње.

Словеначки парламент је данас усвојио реформу пензионог система, која треба да донесе уштеду од 150 милиона евра годишње.

За старосну пензију ће по новом систему и мушкарци и жене морати да раде 40 година, а моћи ће у њу да оду са 60 година.

Онај ко буде радио дуже биће "богато награђен", рекао је данас словеначки министар рада Андреј Визјак. Они који немају испуњен услов од 40 година рада одлазиће у пензију са 65 година.

Словенци су 2011. године на референдуму одбили пензиону реформу, коју је предложила тадашња влада Борута Пахора, а по којој би се у редовну пензију одлазило са навршених 65 година живота.

У анкетама које су спроведене крајем лета, пошто је Јаншина влада представила свој предлог реформи, Словенци су великом већином рекли да не верују да ће она бити успешно примењена и да сумњају да ће извући земљу из садашње финансијске кризе.

Реформа пензионог система, која почиње да важи 1. јануара идуће године, један је од разлога због којих су у новембру избили масовни протести у Љубљани и другим словеначким градовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи