Читај ми!

Ђукановић премијер - седми пут

Скупштина Црне Горе изабрала Мила Ђукановића за премијера. Ђукановићев кабинет има четири потпредседника и 16 министара. Приоритети: НАТО, ЕУ и већа запосленост, рекао Ђукановић у експозеу. Опозиција критиковала програм и састав Владе.

Скупштина Црне Горе изабрала је вечерас нову Владу, на чијем је челу, по седми пут, Мило Ђукановић. Ђукановићев кабинет има четири потпредседника и 14 министара, од којих је шест нових.

Мило Ђукановић је у последње две деценије већ шест пута био на челу Владе Црне Горе, а у том периоду једном је био председник те државе.

Лидер Демократске партије социјалиста до сада се два пута повлачио са функције премијера, али је оба пута то трајало само две године, након чега се поново враћао на ту позицију.

Нову Владу Црне Горе, коју су формирали ДПС, Социјалдемократска партија, Бошњачка странка, Хрватска грађанска иницијатива и две албанске националне странке, подржало је 44 посланика, 26 су била против, а један је био уздржан.

Ђукановић је обећао да ће приоритети нове Владе Црне Горе бити учлањење у НАТО, наставак европских интеграција и побољшање животног стандарда.

"Посебно ћемо бити фокусирани на евроатланске интеграције, јер је реално да Црна Гора на наредном самиту НАТО-а добије позив за чланство. Урадићемо све што је до нас да се то деси", истакао је Ђукановић.

Према његовим речима, нова Влада Црне Горе наставиће да испуњава обавезе на европском путу.

"Током мандата ове Владе Црне Горе очекујем отварање преговора са Бриселом у свим поглављима, као и затварање неких од њих", навео је Ђукановић.

Ђукановић је истакао да ће борба против корупције и организованог криминала бити у посебном фокусу нове Владе Црне Горе. Он се заложио за јачање владавине права и ефикаснију примену закона и најавио нулту стопу толеранције према корупцији.

Он је указао да ће један од кључних задатака будуће Владе Црне Горе бити повећање животног стандарда свих грађана.

Најавио је преиспитивање приватизација, додајући да су све биле законите, али у некима страни или домаћи партнери нису испунили уговоре.

Посланици црногорских опозиционих странака критиковали су програм и састав нове Владе, док представници владајуће коалиције сматрају да експозе на квалитетан начин фокусира приоритете и потребе Црне Горе.

Председник Социјалистичке народне партије Срђан Милић рекао је да је Ђукановић симбол подела у Црној Гори, а тако ће се наставити и у наредном периоду.

Он је рекао да СНП никако не може подржати Владу коју је предложио Ђукановић, јер је он одговоран за све оно лоше што се у Црној Гори десило у последње две деценије.

Лидер Позитивне Црне Горе Дарко Пајовић казао је да та странка неће подржати нову Владу Црне Горе, додајући да експозе мандатара Ђукановића не нуди ништа ново.

Састав Владе Црне Горе

Нова Влада Црне Горе има четири потпредседника и 16 министара, а нова лица у извршној власти су: Радоје Жугић, Бранимир Гвозденовић, Предраг Ивановић, Предраг Бошковић, Рашко Коњевић и Марија Вучиновић.

Досадашњи премијер Игор Лукшић је потпредседник Владе и министар иностраних послова и европских интеграција.

Министарство финансија водиће Радоје Жугић, досадашњи гувернер Централне банке Црне Горе. 

Бранимир Гвозденовић враћа се у Владу Црне Горе и постављен је за министра туризма и одрживог развој.

Први пут у извршној власти је Предраг Ивановић, који води Министарство пољопривреде и руралног развоја.

Нови министар рада и социјалног старања је Предраг Бошковић, а досадашњи први човек тог ресора Суад Нумановић преузима Министарство за људска и мањинска права.

Душко Марковић остаје потпредседник Владе за политички систем и министар правде и људских права.

На челу Министарства одбране и даље је Милица Пејановић-Ђуришић, а ресор просвете и спорта и даље води Славољуб Стијеповић.

Владимир Каварић остаје министар економије, Миодраг Радуновић министар здравља, Бранислав Мићуновић и даље води ресор културе, а Сања Влаховић Министарство науке.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи