Амерички противракетни штит на Балкану?

Шеф Иницијативе за америчку антиракетну одбрану Рик Елисон тврди да САД намеравају да Израел, Турску и Балкан одреди као нове дестинације за антиракетни штит.

Након што је администрација америчког председника Барака Обаме одустала од планова да у средњој Европи размести антиракетни штит, као нове дестинације наводе се Израел, Турска и Балкан.

Рик Елисон, шеф Иницијативе за америчку антиракетну одбрану која има седиште у Вашингтон,  потврдио је да је већ донесена одлука да САД одустаје од ракета пресретача у Пољској и радара у Чешкој, пише пољски дневник "Gazeta wyborcza", позивајући се на изворе у Вашингтону.

"Конгрес је јасно рекао да антиракетни састав у Европи мора штитити и Еуропу и САД, а тако би било да су ракете пресретачи у Пољској. Зато Пентагон ракете жели пренети с бродова и на копно, како би могле уништити ракете већ у узлазној фази лета. То захтева даље копнене базе, једну у Израелу, другу у Турској или на Балкану",  рекао је Елисон главни лобист за амерички антиракетни штит.

Доласком администрације Барака Обаме на власт, цео пројекат противракетног штита у источној Европи доведен је у питање због неколико кључних проблема, жеље Вашингтона да среди поремећене односе са Русијом, астрономске цене пројекта и недостатка било каквих доказа да тај систем заиста и функционише.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи