Читај ми!

Ешдаун: БиХ иде ка распаду

Постоји реална опасност да БиХ постане нефункционална црна рупа, каже некадашњи високи представник Педи Ешдаун. Милорад Додик планира да БиХ учини потпуно нефункционалном, а бошњачке странке много више пажње посвећују Федерацији него држави, каже Ешдаун.

Бивши високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Педи Ешдаун изјавио је да БиХ иде ка распаду и да председник Републике Српске Милорад Додик планира да државу учини потпуно нефункционалном, "како би сви одустали од ње".

Једанаест година је БиХ ишла путем јединства, функционалности и према Европској унији, али протеклих пет, шест година динамика се променила и иде у супротном правцу, оценио је Ешдаун.

Према његовим речима, "постоји реална опасност да БиХ постане нефункционална црна рупа", због чега "политичари морају преузети одговорност и деловати конструктивније у интересу грађана".

"Опасност је динамика која иде према распаду, а не јединству. То је почео Додик, када му је међународна заједница дозволила да прети реформама, независном правосуђу, државном фискалном систему и другим државним структурама које су грађене 11 година", наводи британски дипломата.

"Чак и бошњачке странке, попут СДА, сада много више пажње посвећују Федерацији него држави. То значи да Босна иде уназад, према ситуацији у којој постоје само два ентитета, а државе је све мање, рекао је Ешдаун.

Педи Ешдаун оцењује да ЕУ треба да разговара само са онима који су за јачање државе, а не за распад.

"Наставак напретка Београда према ЕУ мора бити условљен тиме да Србија експлицитно каже да је против било чега што слаби државу БиХ", рекао је Ешдаун. Бивши високи представник у БиХ истиче да ЕУ мора да буде енергичнија у коришћењу механизама притиска.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару