Читај ми!

Нерешена питања коче Савет министара

Пре формирања Савета министара БиХ мора се решити случај "Добровољачка", рекао Милорад Додик. Обустављање истраге неприхватљиво, каже Додик оцењујући да се са с процесуирањем злочина над Србима одуговлачи "са очигледном намером да се изгубе докази и помру сведоци".

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да се пре формирања новог Савета министара БиХ морају решити многа питања, међу којима и случај "Добровољачка".

"Мора да се усвоји закон о попису становништва, да се реши проблем буџета и проблем система државне помоћи и да се договори одржив концепт у случају 'Добровољачка', а тек онда формира Савет министара", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је навео да његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) и Српска демократска странка (СДС) нису против формирања Савета министара БиХ, али је додао да се пре тога морају испунити неке ствари и да желе да виде конкретне потезе "с друге стране".

"БиХ може да функционише искључиво ако се врати изворним дејтонским надлежностима", оценио је Додик.

Према његовим речима, пренос надлежности са ентитетског на држвани ниво, као што је то било у случају Суда и Тужилаштва БиХ, само "праве раздор у БиХ".

Додик је оценио да су стране судије и тужиоци остали у државном суду и тужиластсву по налогу високог представника, који, како је истакао, "сноси потпуну одговорност за даљи развој ситуације".

Председник РС је поручио да је потпуно неприхватљиво обустављање истраге у случају "Добровољачка", оцењујући да је видљиво да се одуговлачи с процесуирањем злочина над Србима "са очигледном намером да се изгубе докази и помру сведоци".

Додик је најавио да ће РС уложити жалбу на одлуку Тужилаштва БиХ да обустави истрагу против 14 особа осумњичених за ратне злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву, као и да ће тражити изузеће страних тужилаца и њихово избацивање из земље.

Председник Републике Српске је  рекао да ће увек афирмисати право на одржавање референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, а да време за његово одржавање мора бити пажљиво одабрано.

"Оставићемо могућност да се настави структурални дијалог о правосуђу и уколико он не одговори на питања о уставности ових институција, референдум нам увек стоји на располагању. Од њега никада нисмо одустали", истакао је Додик.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару