Читај ми!

Протест због карневала

Грчка упутила протестну ноту Македонији због провокативних и за њу увредљивих манифестација које су одржане у оквиру карневала у месту Вевчани код Струге. На карневалу представљена "сахрана Грчке".

Грчко министарство спољних послова саопштило је да је Атина упутила протестну ноту Македонији због провокативних и за Грчку увредљивих манифестација које су одржане у оквиру карневала у месту Вевчани код Струге.

Шеф Канцеларије за везу Грчке у Скопљу Александра Пападопулу, у ноти коју је упутила македонском министарству спољних послова, изразила је негодовање, јер је на карневалу који се одржава уз субвенцију државе и који је свечано отворила министарка културе Македоније, представљена "сахрана Грчке", на којој су учесници носили костиме са картом иредентистичког садржаја и вергинским сунцем, симболом древне Македоније, и запалили заставу Грчке.

Министарству спољних послова Македоније замерено је да не само да није уследила званична осуда те манифестације него је, напротив, македонска министарка културе карневал окарактерисала као "бисер македонске традиције".

У саопштењу се наводи да је Александра Пападопулу од македонског министарства затражила да осуди званично и недвосмислено ове испаде и да предузме све неопходне мере како би се утврдила одговорност и избегле сличне ситуације у будућности.

Овакве ситуације "не помажу да се побољшају односи двају народа и нису у складу с вредностима ЕУ и принципима добросуседских односа", истиче се у саопштењу грчког министарства.

Карневал у Вевчанима одржава се сваке године 13. и 14. јануара, у част Светог Василија, заштитника села и један је од најживописнијих карневала у Македонији.

Атина и Скопље су у вишегодишњем спору због званичног имена Македоније, јер Грчка сматра да се назив Македонија односи на истоимени северни грчки регион.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару