Читај ми!

Две деценије признања Хрватске

Хрватска oбележила двадесeт година од међународног признања независности. Са централне свечаности на Цветном тргу у Загребу послата порука о важности референдума о приступању Хрватске ЕУ.

На Цветном тргу у Загребу одржана је централна свечаност поводом две деценије међународног признања Хрватске, којој је присуствовао цео државни врх и са које је послата порука о важности предстојећег раферендума о приступању ЕУ.

Хрватски председник Иво Јосиповић рекао је да је Хрватска данас боље него што је била раније, али да ће се наредне недеље на референдуму о приступању ЕУ одлучивати о томе желе ли грађани да буде још боља.

"Да није било рата, били бисмо једна од успешнијих држава и зато је важно обележити овај важни датум", рекао је премијер Зоран Милановић, додавши да од датума међународног признања више памти неке ружније датуме, као што је пад Вуковара.

Милановић је истакао да је пред Хрватима миленијумско питање за или против, говорећи о предстојећем референдуму о приступањеу Хрватске Европској унији.

Према речима министарке спољних и европских послова Весне Пусић, ово је тек почетак славља, јер је Хрватска током 1992. године постала чланица Уједињених нација.

"Важно је истаћи да смо 1992. заправо признати као грађани и надам се да ћемо Хрватску заувек обезбедити потврдним одговором на референдуму и тако постићи стабилност и економски развој'", рекла је Пусићева.

Председник Сабора Борис Шпрем нагласио је да је одлука о придруживању Унији важна као и одлука коју су грађани донели 1991. године о осамостаљењу државе.

Осим министара и потпредседника Сабора, укључујући и бившу премијерку Јадранку Косор која је дошла с више министара пређашње владе, скупу су присуствовали и бројни политичари и страначки активисти.

Хрватску независност 15. јануара 1992. признало је 12 чланица тадашње Европске заједнице, а тог дана Хрватска је успоставила дипломатске односе с Немачком, која је уз Ватикан одиграла битну улогу у признавању Хрватске и подстакла осталих 11 чланица Европске заједнице да признају њен суверенитет.

Прва земља која је признала Хрватску као самосталну државу био је Исланд 19. децембра 1991, а исти дан такву одлуку је објавила и Немачка, чије је признање ступило на снагу 15. јануара 1992. године, заједно с осталим чланицама ЕЗ. Хрватска је примљена у Уједињене нације 22. маја 1992.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару