Читај ми!

"Ујединитељ" поново на Цетињу?

На Цетињу покренута иницијатива за обнову спомен–плоче Александру Карађорђевићу. У Српском националном савету, који је покренуо ту идеју, подсећају да је "краљ ујединитељ" рођен у некадашњој црногорској престоници. Градоначелник Цетиња Александар Богдановић одбацио ту иницијативу.

Српски национални савет (СНС) затражио је од Скупштине општине Цетиње и Министарства културе Црне Горе обнову спомен-обележја краљу Александру Карађорђевићу у црногорској престоници.

Председник СНС-а Момчило Вуксановић подсетио је да су на Цетињу постојали споменик и спомен-плоча посвећени краљу Александру Карађорђевићу, које су уклонили италијански окупатори 1941. године.

Савет је од општинских власти Цетиња и Министарства културе затражио да заједно обнове спомен-обележја краљу Александру Карађорђевићу, тако што би се на згради српског посланства прво поставила плоча која би сведочила да је ту рођен први краљ ујединитељ, а након тога пронађен и враћен споменик или његова реплика на одговарајућој локацији на Цетињу, навео је Вуксановић.

Момчило Вуксановић је, на конференцији за новинаре, навео да би се на тај начин испунио историјски и цивилизацијски дуг према краљу Александру Карађорђевићу, али и значајно допринело побољшању односа између две највеће националне заједнице у Црној Гори – Црногораца и Срба.

Први човек Српског националног савета подсетио је да је Александар Карађорђевић рођен на Цетињу, да је унук црногорског краља Николе Петровића, као и да је био краљ ујединитељ Југославије.

Према речима Вуксановића, краљ Александар Карађорђевић имао је посебан однос према Цетињу, због чега црногорска престоница треба да му се одужи обновом спомен-обележја које су уклонили италијански фашисти.

Очекујемо да ће Скупштина општине Цетиње и Министарство културе подржати ову нашу иницијативу, јер обнова спомен-обележја краљу Александру Карађорђевићу представља цивилизацијски чин, закључио је председник Српског националног савета.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару