Читај ми!

Капичићу прете тужбом

Учитељица у пензији Мира Мандић најављује тужбу против Јова Капичића, због кривичног дела ратни злочин. Мандићева тврди да је Капичић лично издао наређење да се убије шест људи на планини Сињајевини, у фебруару 1947. године.

Уколико се врати у Црну Гору, Јово Капичић ће се суочити са тужбом за ратне злочине коју намерава да поднесе учитељица у пензији Мира Мандић, за убиство њеног оца и још петоро људи на Сињајевини код Колашина 1947. године.

Мандићева је пре више од годину дана у Србији поднела кривичну пријаву против Капичића, која није процесуирана.

Према њеним речима, Капичић је, као тадашњи министар унутрашњих послова, лично наредио да буде убијено шест људи на врху Вратло на планини Сињајевини у фебруару 1947. године, преноси подгоричи Дан.

"Један од убијених је био мој отац, предратни судија Војног суда Краљевине Југославије Миљан Мандић. Он је за време рата био командант колашинске бригаде Југословенске војске у отаџбини", каже Мандићева, која се позива и на књигу "Голи отоци" у којој је Капичић признао да је био на планини Сињајевини у време када се догодио злочин.

Она је испричала да је тога дана, са мајком, сестром и баком, коришћена као живи штит док су војници Озне покушавали да убију њеног оца и његове саборце, те да и данас носи трауме.

"У договору са мојим братанићем Андријом Мандићем и другим члановима породице, а након књиге у којој се Капичић хвали убиством Мандићеве групе на Сињавини, поднeли смо Тужилаштву Србије кривичну пријаву против њега. Дело ратног злочина не застарева, па ћемо у случају да се Јово Капичић пресели у Црну Гору исту такву пријаву поднети и Врховном државном тужилаштву Црне Горе", рекла је Мира Мандић.

Мандићева напомиње да су острашћени револуционари, како су се звали, убијали интелектуалце, угледне домаћине, свештенике, те подсећа и да је у болници у Колашину 1951. године отрован њен брат који је тада имао непуних пет година, јер је био дете четничког команданта.

У пећини у усеку Вратло, на планини Сињајевини код Колашина, погинуло је најмање седам припадника краљевске војске који нису хтели да се предају комунистичким властима.

Капичић, који је 12. децембра нападнут у Београду, одлучио је да се врати у родну Црну Гору јер, како је рекао, у Србији нема шта да тражи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару