Читај ми!

Проблем избеглица на листи приоритета

Влада Хрватске ће створити услове за повратак свих избеглица и омогућити добијање накнаде за станарска права, каже потпредседник владе Невен Мимица. Ради правосудне сарадње у региону, Хрватска треба да поништити Закон о ништавости српских оптужница, истиче Мимица.

Потпредседник хрватске Владе за унутрашњу, спољну и европску политику Невен Мимица рекао је да нова хрватска влада намерава да створи услове за повратак свих избеглица и омогући добијање накнаде за станарска права без дискриминације.

Мимица је у интервјуу за Тпортал рекао да је у програму нове хрватске владе "решавање проблема који су у основи последица рата, агресије и разарања".

"Преостало је доста тога да се уради, првенствено у погледу стварања потпуних услова за повратак избеглица и за остваривање права на властити дом, односно обнову домова, али и права која су произлазила из станарских права", рекао је Мимица.

Према његовим речима, циљ хрвастске владе је да омогући добијање накнаде за станарска права и изван подручја од посебног државног старања.

"Неопходно је да се та надокнада пружи без дискриминације, према свима онима који имају одређена права по том основу", сматра Мимица.

"Надам се да ће управо пуним спровођењем владиног програма, правосуђе отклонити и тренутне недостатке или заостатке у том процесу и да нам неће бити потребно пуно времена да кажемо да је на подручју отклањања последица рата, ратних разарања, ратних штета, урађено све што је потребно", рекао је Мимица.

Потпредседник хрватске владе је истакао и да је за нову хрватску владу од изузетног значаја да се билатералним и мултилатералним договорима дође до решења која ће омогућити суђење за ратне злочине у државама у којој су злочини почињени.

"Закон о ништавости не иде баш у том правцу, не иде у правцу стварања најбољих услова за такав договор. Нама је првенствено важно да постигнемо договор о сарадњи правосудних тела у размени доказних материјала, у размени свега онога што може олакшати судске процесе на територији земље на којој су ратни злочини почињени", навео је Мимица.

Према његовој оцени, Хрватска треба да поништи Закон о ништавости српских оптужница како би се омогућила правосудна сарадња у региону и процесуирали ратни злочини у земљама у којима су почињени.

Хрватски Сабор је 21. октобра усвојио Закон о ништавости српских оптужница, што је протумачено као предизборни потез тадашње премијерке Јадранке Косор, док је председник Иво Јосиповић крајем године затражио оцену уставности тог закона.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару