Читај ми!

Обележавање две деценије РС

Полагањем венаца на Споменик палим борцима Војске РС у Бањалуци, почело обележавање Дана Републике Српске. РС је слободна и наставиће да функционише, јер је то био завет бораца који су дали животе за њу, рекао њен председник Милорад Додик.

Обележавање двадесете годишњице постојања Републике Српске почело је полагањем венаца на Споменик палим борцима у Бањалуци.

"Република Српска данас је слободна и наставиће да функционише, јер је то био завет бораца који су дали животе за њу", рекао је њен председник Милорад Додик након полагања венаца на споменик палим борцима Војске РС на гробљу "Свети Пантелија" у Бањалуци.

"Погинули борци и њихове породице највећи су страдалници за РС и сви су дужни да се барем на овакве датуме подсете њиховог доприноса и улоге. Друштво мора да помогне њиховим породицама да им се на тај начин покашамо одужити што је могуће више", рекао је Додик.

Централна манифестација обележавања Дана Републике Српске, и њене крсне слава Светог Стефана, биће одржана сутра.

У Бањалуку ће сутра стићи бројни гости из земље и иностранства. Најављен је долазак председник Бориса Тадића и заменика премијера и министра унутрашњих послова Ивице Дачића.

Свету архијерејску литургију у Храму "Христа Спаситеља" служиће патријарх српски Иринеј. Централној манифестацији ће, како се наводи, присуствовати и престолонаследник Александар Карађорђевић.

Орден Републике Српске

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће сутра, поводом Дана РС, одликовати председника Србије Бориса Тадића Орденом Републике Српске на ленти.

Орденом Републике Српске на ленти биће овом приликом одликовани и бивши председници РС Рајко Кузмановић, Драган Чавић, Мирко Шаровић и Никола Поплашен, саопштено је из Додиковог кабинета.

Овај орден биће додељен и његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Николају, епископима зворничко-тузланском Василију, бањалучком Јефрему, бихаћко-петровачком Хризостому, захумско-херцеговачком и приморском Григорију и умировљеном епископу захумско-херцеговачком Атанасију.

На сутрашњој свечаности, амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан Нарченко уручиће Додику Орден Дружбе, којим га је одликовао председник Русије Дмитриј Медведев.

Скупштина српског народа у БиХ, основана годину дана раније, на сутрашњи дан пре 20 године, у Сарајеву је донела Декларацију о проглашењу Републике Српске.

Дејтонским споразумом, којим је 1995. године окончан рат у БиХ, Републици Српској је припало 49 процената територије БиХ.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару