Читај ми!

Прослава Божића у региону

Православни верници у региону који време рачунају по јулијанском календару прослављају Божић. Председник Хрватске Иво Јосиповић присуствовао литургији у Карловцу.

Божић, по јулијанском календару, обележен је празничним литургијама служеним у православним храмовима у државама региона.

Литуригију у Цркви Светог Николе у Карловцу, којој је присуствовао и председник Хрватске Иво Јосиповић, служио је епископ Герасим.

Пошто је присутним верницима прочитана божићна посланица патријарха Иринеја, епископ Герасим је пожелео присутнима да им "Господ да снаге да издрже сва данашња искушења у свету, све невоље и кризе и пронађу пут мира и љубави који води до спасења".

Литургији су, поред великог броја верника, присуствовали и представници Срба у Хрватској са Милорадом Пуповцем на челу, председник Српског народног већа, руководиоци града Карловца и жупаније и амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић.

Након литургије, Иво Јосиповић је посетио просторије жупанијског и градског већа српске националне мањине, где је домаћин био председник Жупанијског већа и начелник општине Крњак Раде Косановић.

Митрополит загребачко-љубљански Јован предводио је, у загребачком храму Преображења Господњег, литургију на којој су верници посланицом СПЦ-а позвани на верност православљу и очувању традиционалних вредности породице и црквеног брака.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, Свету архијерејску литургију је служио митрополит дабробосански Николај.

Честитајући празник Христовог рођења присутним верницима, митрополит је пожелео да у душама свих људи у БиХ и целом свету заблиста мир, који нам је Христос тако "изобилно показао и подарио".

Владика бањалучки Јефрем служио је литургију у Саборном храму Христа Спаситеља, уз саслужење више свештеника и ђакона.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је централну свету архијерејску литургију у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици. У обраћању присутним верницима, митрополит је рекао је да је Божић дан када је човек најближи Богу, истакавши да је тај празник "симбол вечног заједништва, љубави и вере".

Православни верници у Црној Гори највећи хришћански празник Божић прослављају свечано, али подељени на оне који подржавају Митрополију црногорско-приморску и канонски непризнату Црногорску православну цркву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару