Читај ми!

Милановићева божићна честитка

Пред нама су бројни изазови, али верујем да ћемо заједнички стварати праведно и успешно друштво једнаких могућности, истакао хрватски премијер у божићној честитки. Јосиповић и Милановић вечерас присуствовали православној литургији у Храму Преображења Господњег у Загребу.

Хрватски премијер Зоран Милановић упутио је божићну честитку свим хришћанским верницима који Божић славе по јулијанском календару.

"Пред нама су бројни изазови, али верујем да ћемо, следећи опште људске и етичке вредности, заједнички стварати праведно и успешно друштво једнаких могућности", навео је Милановић у честитки.

Желим да сви верници Божић дочекају у срећи и задовољству са својим породицама и ближњима те да им буде додатни подстицај за оптимистичан почетак нове, боље и успешније године, истакао је председник Владе Хрватске.

Милановић је у своје име и у име владе свим верницима пожелео срећан празник, уз традиционални поздрав "Мир Божји, Христос се роди".

Председник Хрватске Иво Јосиповић, Божић по јулијанском календару, честитао је у четвртак. Честитку је упутио и градоначелник Загреба Милан Бандић.

Председник и премијер на литургији

Јосиповић и Милановић су, на Бадње вече, присуствовати православној литургији у Храму Преображења Господњег у центру Загреба. То је био први пут да хрватски председник и премијер заједно присуствују једној православној литургији.

"Хрватска тиме показује нешто што је најпозитивније и даје нам наду да ће се превладати ова ситуација и криза у којој се налазимо те да ћемо живети у друштву међусобног разумевања и сарадње", рекао је, тим поводом, митрополит загребачко-љубљански и целе Италије Јован Павловић.

Представници Српске православне цркве у Хрватској, који не крију одушевљење доласком Милановића и Јосиповића, за двојицу председника приредили изненађење. Митрополит Јован је у чесницу ставио златник из доба Француске револуције са петлом, који данас може да симболизује "Кукурику коалицију", коју је формирала власт у Хрватској.

Честитке митрополиту Јовану и поглавару СПЦ патријарху Иринеју поводом Божића је упутио и надбискуп ђаковачко-осијечки Марин Сракић, који је и председник Бискупске конференције Хрватске.

"Вама, свим епископима Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, свештенству, монахињама и монасима, и свим православним верницима честитам Божић: Мир Божји, Христос се роди", наводи се у Сракићевој поруци.

У честитки митрополиту Јовану се наводи: "Вама лично и свим верницима Ваше Митрополије, као и свим припадницима СПЦ који живе у Хрватској, честитам Божић", пренела је агенциа ВИА.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару