Повратак драхми?

Уколико не успе да финализира други међународни пакет помоћи од 130 милијарди евра, Грчка ће морати да се одрекне евра. Преговори са ММФ-ом у наредна три-четири месеца "одредиће све", поручују из грчке владе.

Грчка влада упозорила је да ће земља морати да се одрекне евра уколико не успе да финализира други међународни пакет помоћи од 130 милијарди евра, одобрен у начелу крајем октобра 2011. године.

Портпарол Владе Панделис Капсис је рекао да ће преговори са међународним кредиторима у наредна три-четири месеца "одредити све", укључујући и то да ли ће Грчка избећи банкротство.

Грчка од маја 2010. опстаје уз помоћ зајма од 110 милијарди евра од Међународног монетарног фонда и ЕУ, а у октобру 2011, земље еврозоне одобриле су јој још један пакет помоћи од 130 милијарди евра. 

Тај други пакет помоћи, који подразумева и да приватни кредитори-банке отпишу Грчкој дуг од 100 милијарди евра још није финализиран. Одобрен је када је постало јасно да први неће бити довољан. 

"Тај чувени споразум о зајму мора да буде потписан, иначе ћемо остати ван тржишта, ван евра и ствари ће се погоршати", рекао је Капсис за приватну телевизију Скај ТВ.

Више детаља ће се знати крајем овог месеца, после разговора са кредиторима из ЕУ, Европске централне банке и ММФ, који ће утврдити да ли ће Атина добити следећу траншу помоћи.

"Не можемо узети (одобравање следеће транше) здраво за готово", упозорио је Капсис.

Влада је после првог зајма пооштрила мере штедње како би смањила буџетски дефицит који је прошле године достигао најмање девет одсто бруто-домаћег производа, упркос смањењу расхода и повећању пореза.

Капсис је најавио могуће нове порезе, како би се повећали приходи. "Не верујем да је лако увести нове порезе, али шта смањење расхода значи? Затварање јавног сектора? Нема лаког решења", рекао је Капсис.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару