Читај ми!

Протест мађарске опозиције

Виктор Орбан и Фидес усвајањем новог устава потпуно урушавају демократски систем и поделу власти, поручили представници мађарске опозиције са протеста у Будимпешти.

Присталице опозиционих мађарских странака и активисти невладиних организација окупили су се у центру Будимпеште како би протестовали због нових уставних одбредби које, како тврде, дају много већа овлашћења влади.

Протестни скуп је одржан испред зграде Државне опере, где је касније одржана прослава поводом усвајања новог устава.

Демонстранти су поручили да премијер Виктор Орбан и његова коалиција десног центра Фидес, која има двотрећинску већину у парламенту, усвајањем измена устава потпуно урушавају демократски систем и до сада присутну поделу власти.

Они тврде да се усвојеним изменама појачава политичка контрола над правосуђем, централном банком, верским заједницама и медијима.

Нови устав ступио је на снагу јуче, а из Фидеса тврде да је њиме завршена потпуна трансформација из комунистичког у демократско друштво која је почела 1989. године.

Међу примедбама које износе невладине организације је и увођење доживотне казне затвора за најтежа кривична дела, без могућности помиловања.

Уставом је заштићено и право на живот фетуса од тренутка зачећа, што се невладин сектор види као стварање правног основа за забрану абортуса. Неке од последњих потеза мађарске владе недавно су критиковале Европска унија и САД, као и поједине међународне организације.

Мађарска се ове године суочава са могућом рецесијом, због чега су власти у Будимпешти биле принуђене да затраже финансијску помоћ од Међународног монетарног фонда и ЕУ.

Прелиминарни преговори завршени су раније него што је требало, јер је мађарска влада усвојила нови закон о централној банци, упркос критикама из ЕУ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије