Хрватска повлачи тужбу

Загреб ће повући тужбу за геноцид против Србије, рекла је министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић. Њоме се "дижу ниске страсти, а то није морално према народу", рекла Пусићева.

Министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић изјавила је да ће Загреб повући тужбу за геноцид против Србије, јер се том оптужбом "дижу ниске страсти, а то није морално према народу", преноси Јутарњи лист.

"У случају тужби имате две могућности. Једна је да желите да решите проблеме као што су нестали, опљачкана имовина и процеси за ратне злочине. Друга могућност је да на дужи рок у регији у животу желите да одржавате сукоб ниског интензитета, рекла је Весна Пусић загребачком дневнику.

"То има своју функцију зато што је и једној и другој страни на располагању могућност да узбурка колективне емоције непосредно пре избора. А то штети друштвима која су већ платила високу цену остваривања краткорочних циљева храњењем сукоба ниског интензитета у регији", навела је Весна Пусић.

То је, како је рекла, не само неодговорно према грађанима обе државе, него и неморално.

"Држаћемо се тога да смо добили поверење на изборима не зато да људе заваравамо, него да им решавамо проблеме и чинимо живот лакшим", преноси Јутарњи речи хрватске министарке у тексту под називом Весна Пусић: Повући ћемо тужбу за геноцид. Њоме се дижу ниске страсти, а то није морално према народу.

Хрватска је, како је навела, демонстрирала чињеницу да је интеграција земаља из овог региона у ЕУ могућа.

"Стабилност у региону интерес је свих чланица Уније, али за нас то није само начелно, већ и егзистенцијално питање, јер наша властита стабилност зависи од стабилности у региону. Дакле, у том погледу можемо суседима пружити пуно: тренинг, учење, преношење искуства", истакла Пусићева.

Чињеница је да језик којим говоримо у региону разуме 20 милиона људи, а ми од тога нисмо направили никакву корист. Не треба заборавити да се барем пола америчког и британског утицаја темељило се на чињеници језика, каже хрватска министарка. 

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару