Читај ми!

Босна добила владу

После више од годину дана од избора, лидери шест владајућих странака у БиХ постигли договор о формирању Савета министара БиХ.

Лидери шест странака Босне и Херцеговине договорили су се данас у Сарајеву о формирању Савета министара, 15 месеци после избора, јавили су босански медији.

Председници СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Младен Босић, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, ХДЗ 1990 Божо Љубић, СДП Златко Лагумџија и СДА Сулејман Тихић поделили су ресоре у Савету министара.

Председавајући Већа министара БиХ биће Хрват, док ће министар спољних послова бити Бошњак, преносе сарајевски медији.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је да би већ сутра требало да изађу са именом новог председавајућег Већа министара БиХ.

Из бошњачког народа у Савету министара биће четири министра - спољних послова, сигурности, одбране и саобраћаја и комуникација.  Из реда хрватског народа поред председавајућег у Савету министара биће још два министра - правде и министар за људска права и избеглице.

Представницима српског народа припала су три министарска места за спољну трговину и економске односе, финансија и трезора, те цивилних послова. 

После састанка, председник РС Милорад Додик рекао је да је задовољан што је договор постигнут без, како је рекао, интервенције странаца.

"Нико није добио оно што је хтео. Добро је што се ово коначно разрешило", рекао је Додик.

"Златко Лагумџија је предлагао да ја будем мандатар за председавајућег Већа министара", рекао је Човић.

Осим о Већу министара политички договор је постигнут и у вези са законом о попису становништва и о систему државне помоћи.

Постигнут је и договор о буџету на основу кога ће бити омогућено привремено финансирање у прва три месеца наредне године.

Први састанак "шесторке" одржан је 11 месеци након избора, у септембру ове године. До сада је одржано више таквих састанака и сви су завршени без успеха. Државна влада није формирана иако је од избора прошло више од 15 месеци.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару