Читај ми!

Обустављена истрага против Додика

Тужилаштво Републике Српске обуставило је истрагу против Милорада Додика и још шест лица, које је Тужилаштво БиХ сумњичило за злоупотребу службеног положаја.

Специјално тужилаштво Републике Српске обуставило је истрагу против председника РС Милорада Додика и његових сарадника, које је Тужилаштво БиХ осумњичило за злоупотребу службеног положаја у вези са изградњом аутопута Бањалука-Градишка, административног центра владе РС и РТВ Дома.

Како је јавила Радио-телевизија РС (РТРС), тужилаштво је у уторак наложило обуставу истраге против Додика пошто је закључило да нема довољно доказа. Истрага је обустављена и против Младена Лазендића, Недељка Чубриловића, Фатиме Фатибеговић, Миленка Дакића, Александра Џомбића и Драгана Давидовића, спроведене по наредби Тужилаштва БиХ.

Додик и његови сарадници били су осумњичени да су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја или овлашћења у вези са изградњом аутопута Бањалука - Градишка, деоница Бањалука-Гламочани, изградње Администативног центра Владе РС и РТВ Дома, седишта јавног медијског сервиса РС, навела је РТРС.

Тужилаштво БиХ је сумњичило Додика и Лазендића да су искористили положај приликом изградње дела аутопута у намери да прибаве имовинску корист предузећу Интеграл инжињеринг д.о.о. Лакташи у износу од скоро 75 милиона конвертибилних марака (око 37,5 милиона евра), на штету буџета РС.

Генерални директор РТРС Давидовић био је осумњичен да је искористио положај приликом изградње РТВ Дома и истом предузећу прибавио имовинску корист од најмање 4,4 милиона КМ (2,2 милиона евра).

Тужилаштво је сумњичило Додика, Чубриловића и Џомбића да су искористили положај приликом куповине стамбено-пословног простора у Бањалуци да прибаве корист Интеграл инжењерингу од најмање 18,5 милиона КМ (9,25 милиона евра).

"По наредби Тужилаштва Босне и Херцеговине, Специјално тужилаштво РС је спровело истрагу у свим наведеним предметима и утврдило да не постоји ниједан доказ да су наведена лица извршила кривична дела за која су осумњичени, самим тим не постоје докази да су нанијели штету за буџет РС", пренела је РТРС.

Додик: Намештена афера

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је, после одлуке о обустављању истраге против њега, да ће инсистирати на позивању на одговорност свих оних који су злоупотребили положај и покренули правни поступак.

Додик је рекао да је у питању била намештена афера, "иза које су стајали странци" и "домаћи полтрони" и чији је циљ био да онемогући победу његове станке на изборима, пренела је РТРС.

Председник РС је навео да је вест о обустави истраге добио за време састанка председника политичких партија које имају представнике у руководствима оба дома парламента БиХ.

"То показује да је реч о наметнутој и наштимаованој атмосфери из политичких разлога, иза које су стајали странци. Заједно с домаћим послушницима и полтронима из Сипе (агенције БиХ за истрагу и заштиту) и других правосудних институција, ти странци су имали амбицију да отворе политички процес и онемогуће СНСД да добије изборе", рекао је Додик.

Уколико БиХ жели да опстане, не сме више да дозволи злоупотребе институција, поготово правде и безбедности, нагласио је Додик.

Председник РС је рекао да му је драго због одлуке о обустављању истраге, али да није срећан јер је прошао ужасан период у којем су уздрмани и његова породица и пријатељи, као и да је тај процес имао и утицај на изборни резултат СНСД-а на протеклим изборима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару