Читај ми!

Поново ухапшен владика Јован

Владика Јован Вранишковски ухапшен на македонско-грчкој граници, при покушају да из Грчке уђе у Македонију. СПЦ очекује да ће архиепископ Јован бити пуштен за три до пет дана.

Православна охридска архиепископија саопштила је да је на макеоднско-грчкој граници, на прелазу Меџитлија, ухапшен владика охридски Јован Вранишковски.

Православна охридска архиепископија је у писаном саопштењу достављеном новинарима навела да је владика Јован ухапшен при покушају да из Грчке уђе у Македонију. Према информацијама из Православне охридске архиепископије, Вранишковски је превезен у скопски затвор "Идризово".

Македонска полиција прецизирала је да је Вранишковски ухапшен на основу међународне потернице Интерпола, на захтев македонског министарства унутрашњих послова, а на основу наредбе суда у Битољу из октобра 2010. године.

"Он је тражен због издржавања затворске казне од две и по године", рекао је на конференцији за новинаре портпарол МУП Иво Котевски. Вранишковски је, према речима Котевског, ушао је у Македонију са српском путном исправом и није пружао отпор при хапшењу.

"МУП ће проверити валидност српског пасоша који је издат Вранишковском", изјавио је Котевски који је навео да се претпоставља да је то легална путна исправа.

Српска православна црква очекује да ће архиепископ охридски и митрополит скопски Јован, за три до пет дана бити пуштен како би се бранио са слободе. СПЦ очекује да ће му бити омогућен нови судски поступак у којем ће се он бранити са слободе.

"После лажних оптужби од стране расколничке организације у Македонији, архиепископ Јован је 2010. године био осуђен на затворску казну, али будући да се судски процес вршио у његовом одсуству, он има право да тражи понављање поступка", наводи се у саопштењу објављеном на сајту СПЦ.

Владика Јован је 16. новембра прошле године био ухапшен на бугарској граници по потерници Интерпола из Македоније, управо ради издржавања затворске казне.

Суд у Бугарској га је, међутим, ослободио, уз образложење да је судска пресуда из Македоније резултат гоњења на верској основи, које владика већ девет година подноси, а не зато што је био крив по кривичном закону.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару