Читај ми!

Уставни суд о Санадеру

Браниоци бившег хрватског премијера Иве Санадера поднели су Уставном суду тужбу, пошто Санадер није јутрос пуштен из притвора, како би се бранио са слободе. Санадеру укинут посланички имунитет.

Одбрана бившег премијера Хрватске Иве Санадера поднела је јутрос тужбу, пошто Жупанијски суд у Загребу није поштовао одлуку Уставног суда и пустио Санадера из притвора.

Санадерова одбрана сматра да Жупанијски суд у Загребу није поштовао одлуку највишег правосудног тела у земљи, па очекује да би Уставни суд могао директно од затвора у загребачком "Реметинцу" да затражи Санадерово пуштање.

Ванрасправно веће суда у Загребу у суботу је поново одлучивало о притвору за Санадера, пошто је у међувремену против њега подигнута оптужница у антикорупцијском случају "Фими медиjа", те је истражни затвор замењен кауцијом од 1,6 милиона евра.

Уз то су му одређене и мере опреза, односно одузимање пасоша и обавезно јављање суду сваког првог понедељка у месецу. 

Због жалбе Канцеларије за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК), Санадер би из затвора у Реметинцу најраније могао да изађе крајем седмице, када Врховни суд одлучи о жалби.

Одбрана бившег премијера, међутим, сматра да би Уставни суд могао директно од затвора у загребачком "Реметинцу" да тражи његово пуштање, што значи да би се Санадер, ипак, већ данас могао наћи на слободи.

Санадерова одбрана, такође, сматра да је пре одлуке о подношењу оптужнице у случају "Фими медиjа" требало тражити скидање посланичког имунитета Санадеру, с обзиром на то да га он и даље има до конституисања новог сазива парламента.

Саборска Мандатно имунитетна комисија (МИП) данас је поново укинула посланички имунитет бившем премијеру и независном посланику Иви Санадеру, због нове оптужнице у случају "Фими медија".

Чланови МИП-а су једногласно и без расправе одобрили захтев УСКОК-а за одобрење покретања казненог поступка против Санадера, због сумње да је починио казнено дело против јавног реда и злоупотребио службену дужност, пренела је Хина.

УСКОК је у петак подигао оптужницу против Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), као правног лица, бившег председника те странке и премијера Иве Санадера, као и још девет физичких и правних лица у антикорупцијском случају маркетиншке агенције "Фими медија".

Они се терете за извлачење готово 10 милиона евра из државних предузећа и институција преко те агенције, по којој је афера и добила име.

Првооптужени Санадер као и ХДЗ терете се да су остварили више од шест милиона евра противправне имовинске користи, од којих Санадер око два милиона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару