Читај ми!

Прванов стопирао закон о пензијама

Председник Бугарске Георги Прванов уложио вето на закон о пензионим реформама, а који се односи се на повећање границе за одлазак у пензију.

Бугарски председник Георги Прванов уложио је вето на закон о пензионим реформама који је Скупштина усвојила пре неколико дана гласовима владајуће партије Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) и четири независна посланик, а тиче се повећања година старости за одлазак у пензију.

"Добро разумем да ће се буџет остваривати у условима светске финансијске и економске кризе, због чега сам много пута позивао на доношење антиркизних мера, које би смањиле последице кризе и сматрам, да социјалну цену кризе треба пођеднако да поделе све социјалне групе", навео је Прванов.

Према његовим речима, повећање старосне границе предложено је неочекивано и нарушило би социјални мир и у супротности је с параметрима пензионе реформе, који су договорени пре годину дана.

"Неспорно је да је повећање старости за одлазак у пензију светски процес, али он треба да буде усклађен с националним особеностима, условима рада, трајањем живота и здравственим статусом бугарских држављана и најављен благовремено", наводи бугарски председник  у саопштењу које је објавио његов кабинет.

Закон о пензионим реформама усвојен је 8. децембра са 82 гласа за и 51 против. Бугарско Собрање чине 240 посланика.

Тим законом предвиђено је да се године старости, почев од 1. јануара 2012. године, постепено повећавају за четири месеца, тако да 2015. мушкарци у пензију одлазе са 65, а жене са 63 године старости. Сада је та граница за општу категорију осигураника 63 године за мушкарце и 60 година за жене.

Повећане су и године старости за особе с бенефицираним радним стажом - за мушкарце са садашњих 53 на 58, а за жене са садашњих 48 на 53 године старости.

Војна лица и полицајци ће убудуће, уместо са 25 година стажа, у пензију одлазити са 27 година активне војне, односно службе у полицији.

Представници два највећа синдиката у земљи - "Подкреп" и КНСБ су се, непосредно пре усвајања закона, повукли из трочланог социјалног савета са владом и послодавцима, а организовали су и протест у Софији коме је присуствовало око 15.000 грађана.

Синдикати су најавили нове протесте, укључући и генрални штрајк.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару