Читај ми!

Оптужница против Санадера

УСКОК подигао оптужницу против ХДЗ-а, бившег председника те странке и премијера Иве Санадера, као и још девет особа и трговачких друштава у антикорупцијском случају "Фими медија".

Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) подигла је оптужницу против Хрватске демократске заједнице, бившег председника те странке и премијера Иве Санадера, као и још девет особа и трговачких друштава у антикорупцијском случају "Фими медија".

Санадер, који је првооптужени за злоупотребу положаја и овлашћења и његова странка ХДЗ терете се да су остварили више од шест милиона евра противправне имовинске користи. Од тога Санадер око два милиона, а ХДЗ око 4,2 милиона евра, објавио је УСКОК на својој интернет-страници.

Уз то, УСКОК је тражио и одређивање притвора бившем премијеру. Оптужени се терети за извлачење на десетине милиона куна из државних предузећа и министарстава.

Међу оптуженима су бивши портпарол Владе и ХДЗ-а Ратко Мачек, страначки благајници Младен Баришић и Бранка Павошевић, као и власница маркетиншке агенције "Фими медија" Невенка Јурак.

Антикорупцијска истрага у случају "Фими медије" покренута је пре готово годину и по. У Хрватској је први пут оптужена нека странка и то она која је до сада била на власти.

Бившем премијеру притвор је одређен још 9. децембра прошле године, због опасности од бекства и утицаја на сведоке, и то баш у случају у случају "Фими медија", али је он истог дана напустио Хрватску.

Ухапшен је дан касније у Аустрији где је седам месеци провео у притвору у Салцбургу. Хрватској је изручен 18. јула и од тада се налази у притвору у Загребу.

Према недавној одлуци Уставног суда, Санадер би из притвора требало да изађе најкасније до 12. децембра у седам сати. Његови адвокати најавили су да очекују да он буде пуштен на слободу већ данас, без обзира на то хоће ли бити подигнута нова оптужница будући да је кауција од 1,6 милиона евра за његово пуштање да се брани са слободе положена.

Иви Санадеру суди се пред Жупанијским судом у Загребу за ратно профитерство, односно узимање провизије од аустријске Хипо банке.

У истом поступку суди му се и за наводно узимање 10 милиона евра мита од МОЛ-а за препуштање мађарској нафтној компанији управљачких права у хрватској "Ини".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару