Читај ми!

Паулина Јануш из Харкова за РТС: "План победе" излазна стратегија Зеленског – Запад није пристао, Запад је крив

Председник Украјине Володимир Зеленски представио је лидерима ЕУ у Бриселу свој "план победе" и поручио да, уколико се он буде следио, рат у Украјини може да буде окончан следеће године. Паулина Јануш, експерткиња за политички маркетинг, у разговору за РТС из Харкова истиче да су по питању тог плана Украјинци доста скептични. Оцењује да тим планом Зеленски с једне стране хоће да повећа подршку Запада Украјини, али с друге стране прави себи такву излазну стратегију да, уколико Кијев буде приморан да се одрекне неких територија каже - ево, Запад није пристао, Запад је крив.

Паулина Јануш истиче да је најмање битно шта о плану Володимира Зеленског мисле посланици и грађани Украјине – најбитније је шта мисле представници и лидери Запада.

Судећи по насловима које су се појавили у медијима још прошле недеље, истиче да су Украјинци по том питању доста скептични. Међутим, када је реч о посланицима, води се нормалан политички живот и ту свако држи своју страну.

Јанушева напомиње да је у Харкову, 40 километара од границе с Русијом.

"Овде више има ваздушне узбуне него што је нема. Сваки дан је Харков на мети неких напада. Дакле, нормално је то да је грађанима Харкова врло тешко замислити мир већ следеће године, а камоли и победу следеће године", наглашава Јанушева.

Шта је то "победа"

Сви желе мир, а кључно питање везано за овај план је, како каже, заправо: шта је то победа?

"Зато што се Володимир Зеленски у овом плану још држи те формуле мира, о изласку на границу из 1991. године. Међутим, ја сам гледала пре неколико дана интервју с једним украјински командантом. Он је рекао 'каква граница из 1991. кад имам проблем с тим да одржим позиције из 2024. године'" преноси Јанушева.

Додаје да се фронт сваки дан помера у правцу запада, па је нејасно како изаћи на те границе из 1991. године.

"Чак је било и великих најава тога. Али, мислим да је то све `тресла се гора, родио се миш", сматра Јанушева. 

Кључне тачке плана

Прва тачка плана – позив у НАТО – је кључна, а друга се односи на повећање одбрамбеног потенцијала. Трећа је, напомиње, да се створе неке базе у Украјини с оружјем које није нуклеарно.

Четврта су нека економске питања, односно пооштрење режима санкцији према Русији и договор за инвестиције у Украјину и кориштење природних ресурса Украјине на западу.

И, пета тачка, могућност да се после рата искористи украјинска војска да штити Европу уместо америчке војске.

Напомиње да борба за позив за чланство у НАТО-у траје већ практично од почетка рата, да је чак и Зеленском јасно да је од позива до прикључивања дуг пут зато што, пре свега, у Алијанси има скептичних држава.

Листа жеља или излазна стратегија

"Ово је заправо нека листа жеља према Западу, 90 одсто ствари су шта ми тражимо да Запад уради, да бисмо ми победили у рату. И мислим су се неки лидери Запада од тог плана већ делимично оградили. Дакле, врло је то компликована ситуација", сматра експерткиња.

Оцењује да Зеленски, с једне стране, хоће да повећа подршку Запада Украјини,

"Но, с друге стране, он прави себи такву излазну стратегију да ће, уколико дође до преговора, и Украјина бити приморана да се, на пример, одрекне неких земаља. Он увек има ту излазну стратегију да каже - ево ја сам представио план, Запад није пристао, Запад је крив. Ко зна, можда у стратешкој некој перспективи заправо гради основу за неки антизападни сентимент у Украјини", закључује Паулина Јануше у разговору за РТС.

Цео разговор с Паулином Јануш можете погледати у видеу.

четвртак, 17. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи