Читај ми!

Животић: Украјинска офанзива није за занемаривање, руски одговор има три фазе

Историчар Александар Животић, професор Филозофског факултета, изјавио је за РТС да украјинско напредовање, после изненадног упада у Курску област у Русији, није за занемаривање. Сматра да ће руски одговор вероватно подразумевати потискивање украјинских снага из Русије, и масовнији напад по дубини територије Украјине.

Свет је на ивици трећег светског рата након упада украјинских страна у Курску област, поручује Русија. Кијев упад објашњава као потребу да би се Москва натерала да почне, истиче, поштене мировне преговоре.

Александар Животић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да је јавност била прилично изненађена што је украјинска снага предузела, оцењује, смелу и добро планирану војну операцију на територији Русије.

"Домаћа јавност у Украјини, затим на регионалном и глобалном нивоу, била је прилично изненађена да украјинска армија после дужег времена стагнације и иницијативе на фронту које је имала руска страна, предузима смелу, дрску, добро планирану и веома добру вођену операцију на руској територији", истиче Животић.

Напредовање Украјинаца

Према његовим речима, по први пут од почетка ратног сукоба војне операције се воде на руској територији, а украјинско напредовање није за занемаривање.

"Више 1.150 километара и више од 80 насеља. Вести, које су јуче поподне стигле су прилично драматичне – украјинске снаге су успеле да се приближи обалама реке Сејм, која је најважнија природна баријера на равничарско и слабо пошумљеном земљишту", напомиње Животић.

Више фаза руског одговора

Истиче да је руски одоговор суштински у традицији руске политике и подразумева више фаза – прва је медијско-пропагандна, друга је бирократска и укључује формирање тимова и комисија, а трећа је конкретан одоговор.

"То је врста руског алгоритма. Какав одговор може бити своди се на две ствари – вероватно ће бити настављена операција која има за циљ потискивање украјинских снага са руске територије, нешто од тога је преузето. Други одговор, највероватније, очекивање да ће уследити масовнији ракетни напад по дубини украјинске територије", каже Животић.

Промена позиција

Животић истиче да украјинска војна операција у Русији мења њену преговорачку позицију, која постаје јача.

"Историја је показала да када улазите у мировне преговоре, веома је важна ситуација на терену и стање у коме се налазите и у политичком, економском и војном смислу. Са друге стране, иницијатива је прешла на украјинску страну, што је одјекнуло у јавности", наводи Животић.

Напомиње да се украјинска позиција и у односу на западне савезнике побољшава, јер се најављују нови пакети помоћи и то у виду напреднијих војних система.

Животић сматра да је Русија морала да промени став по питању преговора због ситуације на терену, истакавши да је сада спремна да разговора о хуманитарним питањима, попут напуштања цивила Курске области преко украјинског коридора, као и о размени заробљеника.

Гостовање Александара Животића у Јутарњем програму РТС-а можете погледати у видео-снимку са почетка текста.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару