Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Кијев: Смањена руска активност у Харковској области; Макрон и Бајден за коришћење профита руске имовине у Украјини

Рат у Украјини – 836. дан. Руси су смањили активност у Харковској области, али настављају прегруписање, саопштио је шеф Харковске области Олег Синегубов. Из украјинске војске тврде да се активне борбе воде у Вовчанску у Харкову, као и да држе већи део града. Са друге стране, Москва наставља да извештава да обара дронове изнад Белгородске области. Председници Француске и САД-а у Паризу подржали коришћење профита руске имовине, заробљене у Европи, за помоћ Украјини.

Кијев: Смањена руска активност у Харковској области; Макрон и Бајден за коришћење профита руске имовине у Украјини Кијев: Смањена руска активност у Харковској области; Макрон и Бајден за коришћење профита руске имовине у Украјини

Жестоке борбе настављене су у Харковској области, око Часовог Јара, Купјанска, али и на другим деловима фронта.

Најмање три особе су страдале, а 35 њих је рањено у украјинском гранaтирању Луганска пројектилима америчке производње, саопштили су руски званичници. 

Руски председник Владимир Путин, у међувремену, на Економском форуму у Санкт Петербургу изјавио је да Москва не звецка нуклеарним оружјем, али да јој такво оружје није ни потребно да би однела победу у Украјини.

Са друге стране, из Беле куће је саопштено да постоји могућност да Вашингон, због одвраћања повећаних претњи и заштите грађана, у наредним годинама повећа распоређивање америчког нуклеарног стратешког оружјa.

Украјински председник Володимир Зеленски истовремено се у Паризу састао са америчким председником Џозефом Бајденом, који му се извинио због кашњења помоћи, најавивши нову војну подршку Кијеву у вредности од 225 милиона евра.

Амерички министар одбране Лојд Остин, такође, рекао је да ће нова политика Вашингтона која дозвољава украјинској војсци да изводи нападе унутар Русије муницијом САД, бити "веома, веома корисна Украјинцима у будућности".

За то време, Европска комисија саопштила је да Украјина испуњава све критеријуме потребне за формални почетак преговора о чланству у ЕУ, као и да су сад на потезу државе чланице које треба да одобре преговарачки оквир.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије