Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Жестоке борбе у Харковској области; Гроси: Није безбедно поново покренути нуклеарну електрану у Запорожју

Рат у Украјини – 831. дан. Украјина ће са партнерима радити на проширењу дозвола за употребу западног наоружања на територији Русије, каже шеф украјинске дипломатије. Директор ИАЕА Рафаел Гроси истиче да није безбедно поново покретати нуклеарку Запорожје, све док око ње бесни рат. Москва упозорава САД да погрешне процене могу имати озбиљне последице и да Владимира Путина схватају озбиљно.

Жестоке борбе у Харковској области; Гроси: Није безбедно поново покренути нуклеарну електрану у Запорожју Жестоке борбе у Харковској области; Гроси: Није безбедно поново покренути нуклеарну електрану у Запорожју

Министарство одбране Русије саопштило је да је противваздухопловна одбрана оборила два украјинска авиона "миг 29", као и да је под контролом војске Уманско у Доњецкој области.

Са друге стране, украјински председник Володимир Зеленски наставља да тражи помоћ и међународну подршку. У Сингапуру је присуствовао годишњем безбедносном самиту. Са шефом Пентагона Лојдом Остином разговарао је о хитним војним потребама Украјине.

Зеленски је рекао да је захвалан САД што су Кијеву дозволиле да користи артиљеријски ракетни систем високе покретљивости (ХИМАРС) који је испоручен у региону Харкова, али је додао да то није довољно.

Истовремено, најављује да ће више од 100 земаља и организација учествовати на мировној конференцији о Украјини, која ће бити одржана у Швајцарској 15. и 16. јуна, упркос напорима Kине да је омете.

Kина је раније саопштила да неће учествовати на самиту ако Русија није позвана. Kако јављају медији, кинески министар одбране није био у сали када је говорио Зеленски.

Ни Саудијска Арабија неће учествовати на конференцији у Швајцарској због одсуства делегата из Русије.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије