Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Москва: Oборeна два украјинска авиона; Зеленски: Није довољно да ХИМАРС-ом ударимо Русију

Рат у Украјини – 830. дан. Руско Министарство одбране саопштило је да је противваздухопловна одбрана оборила два украјинска авиона "миг 29", као и да је под контролом војске Уманско у ДНР. Председник Володимир Зеленски је захвалан Сједињеним Америчким Државама, али упозорава да дозвола да артиљеријски ракетни систем ХИМАРС користе за ударе на Русију у околини Харкова није довољна. Пентагон је расписао тендер за куповину књига западних аутора о руској војној стратегији за обуку особља америчког ваздухопловства.

Москва: Oборeна два украјинска авиона; Зеленски: Није довољно да ХИМАРС-ом ударимо Русију Москва: Oборeна два украјинска авиона; Зеленски: Није довољно да ХИМАРС-ом ударимо Русију

Рат у Украјини ушао је у 830. дан. Борбе се воде на истоку земље, највише у Харковској и Херсонској области, где су честа и обострана гранатирања.

У Харковској области је забележено девет шумских пожара, а више од 3.700 хектара шума је било захваћено пламеном, наводи Државна служба за ванредне ситуације Украјине.

Украјински дистрибутер електричне енергије "Укренерго" саопштио је да ће данас на снази бити ограничења потрошње струје, због којих су током ноћи и вечери могуће рестрикције.

Оружане снаге Руске Федерације извеле су групни удар високопрецизним ваздушним и морским оружјем великог домета на украјинске енергетске објекте који подржавају рад предузећа војноиндустријског комплекса, саопштило је руско Министарство одбране.

И даље нема консензуса око украјинске употребе страног оружја за гађање мета на територији Русије. Иако су САД и Немачка то одобриле, Италија се противи. 

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани упозорио је да одлука немачког канцелара Олафа Шолца да дозволи Украјини да користи немачко оружје на циљевима унутар Руске Федерације може довести до трећег светског рата.

Премијер Мађарске Виктор Орбан је у обраћању током "Марша за мир" који је одржан у Будимпешти поручио да Европа мора да буде спречена да уђе у рат.

Након што од Белгије добије ловце Ф-16, Украјина неће моћи да их користи против циљева на територији Русије, саопштио је премијер Александeр де Крo.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије