Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Тајани: Без италијанског оружја за мете у Русији; Зеленски: Руски терористи разумеју само језик силе

Рат у Украјини – 829. дан. Руске снаге су извеле током ноћи масовни удар са 100 ракета и дронова на украјинске енергетске објекте у пет области: Запорошкој, Дњепропетровској, Доњецкој, Кировоградској и Ивано-Франковској, саопштили су званичници. Москва је навела да су сви циљеви погођени, а да је удар био одговор на покушај Кијева да оштети руске енергетске објекте. Председник Володимир Зеленски изјавио је да "руски терористи разумеју само језик силе", потврдивши да су окупатори употребили велики арсенал оружја. Премијер Мађарске Виктор Орбан је у обраћању у Будимпешти поручио да Европа мора да буде спречена да уђе у рат.

Тајани: Без италијанског оружја за мете у Русији; Зеленски: Руски терористи разумеју само језик силе Тајани: Без италијанског оружја за мете у Русији; Зеленски: Руски терористи разумеју само језик силе

Дозвола председника Џозефа Бајдена Украјини да користи америчко оружје за циљеве на територији Русије већ је ступила на снагу, изјавио је Мајкл Карпентер, директор за европске послове у Савету за националну безбедност САД.

Представник Беле куће је појаснио да се овлашћење односи на могућност "извођења прекограничних противудара" и не односи се на ATACMS или ударе дугог домета.

Међутим, потенцијални напади нису само у одбрани Харковске области, већ и, како је рекао, и из Сумске области.

Украјински председник Володимир Зеленски каже да је употреба било каквог западног оружја за напад на руску територију само питање времена.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев поручује да ће Украјина и њени савезници добити "разарајући одговор". 

И Немачка је дозволила Кијеву употребу свог оружја за удар на положаје Оружаних снага (ОС) Руске Федерације у области Харков.

Литванија сматра да Украјини треба дати дозволу да нападне руске војне циљеве у Белорусији, ако је потребно да би је заштитила.

Из Данске поручују да борбени авиони Ф-16,  чији је трансфер раније договорен, ускоро крећу за Украјину.

Турска се противи учешћу НАТО-а у рату у Украјини, јер би то могло довести до регионалног ширења сукоба и још већих криза.

"Подржавамо наставак помоћи Украјини и способност Украјине да пружи одвраћање, али не желимо да НАТО учествује у овом рату“, поручио је шеф дипломатије Хакан Фидан.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије