Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Зеленски: Употреба западног оружја за напад на Русију питање времена; Медведев: Нек се спреме за разарајући одговор

Рат у Украјини – 828. дан. Украјински председник Володимир Зеленски каже да је употреба било каквог западног оружја за напад на руску територију само питање времена. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев поручује да ће Украјина и њени савезници добити "разарајући одговор". Шеф дипломатије Литваније Габријелијус Ландсбергис сматра да би Украјини требало дозволити да нападне руске циљеве у Белорусији. Пољски државни медији два пута су објавили лажну вест о мобилизацији, а власти за сајбер напад сумњиче руске хакере.

Зеленски: Употреба западног оружја за напад на Русију питање времена; Медведев: Нек се спреме за разарајући одговор Зеленски: Употреба западног оружја за напад на Русију питање времена; Медведев: Нек се спреме за разарајући одговор

Амерички председник Џозеф Бајден дао је Украјини дозволу да користи оружје које су испоручиле Сједињене Америчке Државе за напад на циљеве у Русији, али само у близини региона Харкова, преносе амерички медији званичнике, јавља Би-Би-Си.

"Председник је недавно наложио свом тиму да осигура да Украјина може да употреби америчко оружје за сузбијање ватре у Харкову како би Украјина могла да узврати руским снагама које нападају или се спремају да нападну“, цитира сајт Политико једног неименованог америчког званичника. 

И Данска је дозволила Кијеву да Русију гађа ловцима Ф-16, које ће јој та земља испоручити.

Ипак, Италија никада неће слати војнике у Украјину, а оружје које је испоручила Кијеву не би требало да се користи на територији Русије, истиче италијански министар спољних послова Антонио Тајани.

Нову помоћ у наоружању Кијеву, вредну пола милијарде евра, најављује немачки министар одбране Борис Писторијус, који је био у ненајављеној посети Одеси.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто упозорава да је дозвола за удар сулуда идеја.

"Мислим да је ово сулуда идеја јер ће, као што смо видели до сада, Русија одговорити. Русији не недостаје муниције и опреме“, нагласио је Сијарто.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручује да ће Москва испоруку америчких борбених авиона Ф-16 Украјини схватити као намерни сигнал НАТО-а у нуклеарној сфери, да је тај војни блок спреман на све.

Русија је, подсетио је, више пута упозоравала да ће авионе послате Украјини сматрати нуклеарном претњом због њихове способности да носе атомско оружје.

Главнокомандујући украјинске војске Олександр Сирски упозорава да Русија гомила своје снаге близу северног дела Харковске области, али сматра да их још нема довољно број да би извели велики напад у тој области.

Председник Владимир Путин поручује да ће се и Доњецка и Луганска Народна Република као и Херсонска и Запорошка област развијати у саставу Руске Федерације.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије