Нема преживелих у паду руског војног транспортног авиона; Москва: Варварски чин Кијева

Руски војни транспортни авион Ил-76 са 74 особе срушио се у Белгородској области. Према наводима РИА Новости, у летелици је било 65 украјинских војника одређених за размену заробљеника. Нема преживелих. Москва оптужила Кијев за обарање авиона, назвавши га "варварским чином". Украјина тврди да нема информацију ко се налазио у обореном авиону. Русија затражила хитну седницу Савета безбедности.

У саопштењу се наводи да је у авиону осим 65 заробљених војника Оружаних снага Украјине, било и шест чланова посаде и три особе у пратњи заробљеника, наводи се у саопштењу, преноси РИА Новости.

Шеф Белгородске области Вјачеслав Глатков рекао је да нема преживелих.

На видео-снимку канала База, повезаног са руским безбедносним службама, објавио на Телеграму снимак авиона који пада и експлодира у огромној ватреној кугли.

"Варварски чин"

Руско министарство спољних послова саопштило је да је Кијев за одговоран за обарање авиона, описавши га као "варварски" чин. Министарство одбране навело је радар детектовао лансирање две украјинске ракете.

"Кијевски званичници су били свесни предстојеће размене ратних заробљеника. Такође су били свесни путање којом ће летелица са ратним заробљеницима ићи. Терористички напад јасно показује неспособност кијевских режима да склапа споразуме", додато је у саопштењу министарства, преноси Тас.

Русија затражила хитну седницу Савета безбедности

Русија је затражила хитну седницу Савета безбедности УН након пада авиона у Белгородској области, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре.

"Тражили смо хитну седницу Савета безбедности УН у 15 часова по њујоршком времену пре око сат и по и надамо се да ће француско председништво савесно испунити своје обавезе и заказати такав састанак што је пре могуће", рекао је Лавров, преноси Риа новости.

Према речима руског министра, украјински ратни заробљеници, који су превезени срушеним Ил-76, требало је да буду испоручени у Белгородску област на следећу размену договорену између Москве и Кијева. "Уместо ове размене, украјинска страна из области Харков је напала авион противваздушним пројектилима, што је имало фаталан исход“, рекао је Лавров.

Украјина без поузданих информација

Са друге стране, из обавештајне управе украјинског Министарства одбране саопштено је да украјинске власти засад немају поузданих информација о томе ко се налазио у обореном руском авиону Ил-76, саопштено је данас .

"Данас је требало да дође до размене заробљеника, али до тога није дошло. То се, према руској страни, десило због обарања руског авиона Ил-76, који је наводно превозио наше заробљене борце. Нема поузданих и свеобухватних информација о томе ко је тачно био у том авиону и у ком броју", наводи се у сопштењу војне обавештајне службе Украјине. 

Главна обавештајна управа украјинског Министарства одбране је истакла да је са своје стране украјинска страна испунила све договоре у вези са припремом размене заробљеника и, у складу с тим, руски војни заробљеници на време су пребачени на договорено, безбедно место размене.

Министарство одбране Украјине саопштило је да не може да потврди да је пад руског војног транспортног авиона Ил-76 код Белгорода изазван нападом украјинске ПВО.

Према наводима Украјинске правде, цитирајући изворе из војске, авион је превозио ракете за ПВО систем С-300 које су, како се тврди, коришћене у јучерашњим нападима на Харков.

Ил-76 је војнотранспортни авион дизајниран за преношење трупа, терета, војне опреме и наоружања. Може да превезе до 90 особа.

Белгородска област, која се граничи са Украјином, била је изложена честим ваздушним ударима последњих месеци, укључујући и децембарски ракетни напад у којем је погинуло 25 људи.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару