Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Зеленски: Интензивне борбе у источним регионима Доњецка и Харкова; Русија оборила две украјинске ракете изнад Азовског мора

Рат у Украјини – 641. дан. Руске противваздухопловне одбрамбене снаге пресреле су 53 украјинске беспилотне летелице, као и две украјинске ракете изнад Азовског мора, саопштило је руско Министарство одбране. Једна особа је лакше повређена након што се украјински дрон срушио на стамбену зграду у руском граду Тули. Кијев је, са друге стране, саопштио да је у руском гранатирању херсона оштећено неколико цивилних објеката и аутомобила.

Настављају се борбе у Украјини. Руске снаге у Украјини извеле су напад дроновима  на више праваца. Украјински председник Володимир Зеленски тврди да је Русија на украјинску престоницу послала 70 дронова "шахед", те да је у вишесатном нападу дроновима рањено најмање пет цивила.

Поводом напада руских дронова на Кијев, реаговао је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и поручио, да је ЕУ чврсто солидарна са Украјином.

"ЕУ је чврсто солидарна са Украјином, у тренутку када је Русија извела највећи напад дроновима на Кијев, што је изазвало широко распрострањена разарања, посејало страх међу становништвом и пореметило животе људи", написао је Борељ на платформи Икс (Твитер).

Москва, са друге стране, тврди да руске снаге успешно одбијају нападе украјинске војске на доњецком, краснолиманском и запорошком правцу. Саопштила је и да је руска ПВО оборила два украјинска ловца МиГ-29 и 18 дронова у Дњепропетровској области.

У међувремену, Володимир Зеленски је на самиту "Зрно из Украјине", поручио да је Украјини потребно више ПВО да заштити извозне руте житарица као и регионе који се граниче са Русијом.

Подршка Украјини стиже из ЕУ. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је да, упркос рату, "Украјина наставља да храни свет" и да ће ЕУ дати Кијеву додатних 50 милиона евра да поправи оштећену инфраструктуру у лукама.

Даљу подршку обећава и немачки канцелар Олаф Шолц, који поручује да ће Немачка наставити да подржава Украјину, упркос проблемима са буџетом.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара