Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

САД потврдиле да је касетна муниција на фронту; Обе стране прогласиле метама бродове у Црном мору

Рат у Украјини – 512. дан. Након што је Москва саопштила да ће бродове који плове ка украјинским лукама у Црном Мору сматрати метама, украјински званичници одговарају да ће се сва пловила на путу ка руским лукама сматрати превозницима војног терета. Након писања "Вашингтона поста" и "Њујорк тајмс" стигла је и званична потврда да је касетна муниција распоређена на фронту.

Украјина појачава снаге на северној граници због доласка бораца паравојне формације Вагнер у Белорусију, а РИА Новости преносе да су у Черниговској области, на потезу већем од 40 километара, ископани противтенковски ровови.

“Већ сада реагујемо тако да је државна граница Украјине потпуно непроходна за непријатељске снаге. Ископано је више од 40 километара противтенковских ровова'', објавио је на свом Телеграм каналу командант украјинских комбинованих снага Сергеј Наев, преносе РИА Новости.

Претходно је Си-Ен-Ен јавио да је на Телеграму објављен снимак на којем се, како се претпоставља, појављује вођа Вагнера Јевгениј Пригожин, први пут у јавности од подизања побуне у Русији.

Како се наводи, на снимку, чија аутентичност није потврђена, Пригожин поздравља своје борце у Белорусији и поручује да се неће поново борити у Украјини, за сада.

Напади на Кијев и Одесу, за које украјинске власти оптужују Москву, обележили су јучерашњи дан у Украјини. Сирене за ваздушну опасност чуле су се широм земље.

У нападима су коришћене ракете и дронови, саопштиле су украјинске власти.

У Одеској области је повређено најмање 12 цивила, укључујући и деветогодишње дете, а повређен је и један становник Херсона. Како се наводи, погођена је инфраструктура у луци у Одеској области, терминали за жито и уље, при чему је уништено 60.000 тона жита.

Украјина је оптужила Русију да је намерно извела нападе на терминале за жито и инфраструктуру, а саветник украјинског председника Михајло Подољак изјавио је да је главни циљ био да се Кијеву онемогући да одатле извози своје житарице.

Кијев је саопштио да успоставља алтернативну, привремену транспортну руту за транспорт житарица из украјинских црноморских лука, у водама близу Черноморска, Одесе, Пивдењија, три украјинске луке које су биле део безбедног коридора и даље преко територијалних вода које припадају искључивој поморској економској зони Румуније.

С друге стране, руски председник Владимир Путин поручио је да је Москва спремна да се одмах врати договору о извозу житарица, уколико се испуне сви договорени услови за руско учешће у тој иницијативи и поврати "првобитна хуманитарна суштина" договора, преноси Тас.

Тврди да су западне земље у потпуности изокренуле суштину овог споразума, што је, како каже, довело до генерисања профита за европске компаније и губитака за руске компаније и произвођаче.

Москва је саопштила и да ће од поноћи 20. јула све бродове који плове Црним морем ка украјинским лукама сматрати потенцијалним превозницима војног терета.

"Према томе, земље које шаљу такве бродове сматраће се умешаним у украјински сукоб на страни кијевског режима", наводи се у саопштењу које преносе РИА Новости.

Поред тога, поједина подручја у северозападним и југоисточним деловима међународних вода Црног мора проглашена су привремено опасним за пловидбу.

Након одустајања Русије од споразума о житу, Међународни монетарни фонд поручио је да се тако погоршавају изгледи за глобалну сигурност хране и ризик од повећања инфлације хране, посебно у земљама које имају ниске приходе.

Пољска, Румунија, Бугарска, Мађарска и Словачка саопштиле су да ће тражити забрану увоза украјинске пшенице, кукуруза, уљане репице и семена сунцокрета, како би заштитиле домаће произвођаче.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару