Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Бајден: Путин постао непожељан широм света; Лавров: Односи са Западом "борба светова"

Рат у Украјини – 489. дан. Најмање 11 особа је погинуло, а више од 60 рањено у ракетном нападу на Краматорск, саопштиле су украјинске власти.Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је председник Русије Владимир Путин постао "непожељан" широм света, али је тешко рећи да ли је ослабљен недавним догађајима. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров окарактерисао је односе Москве и Запада као "борбу светова", додавши да Русија више не може да се ослања на раније постигнуте споразуме.

Власти у Кијеву тврде да су две ракете руских снага пале на урбани део Краматорска у Доњецкој области. Национална полиција саопштила је да су у нападу на део Краматорска са ресторанима погинуле најмање четири, а да су 42 особе повређене.

Обраћајући се гардистима, војницима, полицајцима, безбедњацима на Саборном тргу у Кремљу, Владимир Путин је нагласио да су "прави браниоци у тешким временима стали на пут немирима, чији би резултат био хаос", додавши да су народ и оружане снаге те земље током викенда били против побуњеника.

"'Вагнер' је у потпуности финансирала руска држава. На приватну паравојску, држава је од маја прошле године до ове потрошила милијарду долара. Скоро исто толико, Јевгениј Пригожин је зарадио од свог посла са храном и угоститељством", нагласио је Путин.

Федерална служба безбедности одустала је од кривичног поступка против "вагнероваца".

С друге стране, авион, регистрован у Русији, који је према америчким документима у власништву Пригожина, слетео је на војни аеродром двадесетак километара од Минска.

Због покушаја оружане побуне у Русији, белоруски председник Александар Лукашенко издао је наређење да се војска стави у пуну борбену готовост. Каже - било је "болно гледати догађаје на југу Русије.

Како је навео, разговор са Пригожином у суботу био је емотиван и "препун псовки".

Лукашенко је, препричавајући своју улогу у суботњој драми белоруским официрима и званичницима, поздравио Пригожина као "хероја“ који је, како је рекао, "био потресен погибијом бројних бораца Вагнера у Украјини."

Председник Украјине Володимир Зеленски поново је апеловао да Кијев добије "политички позив" да се придружи НАТО-у на самиту Алијансе следећег месеца у Литванији.

Посматрачка мисија УН у Украјини, саопштила је да је Русија од почетка рата привела више од 800 цивила, од којих је 77 погубљено. Наводи да је и Украјина прекршила међународно право произвољним притварањем људи - али у знатно мањој мери.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару