Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Зеленски у Молдавији: Спремни смо да будемо у НАТО-у; Кремљ: Путин обавештен о ситуацији у Белгороду

Рат у Украјини – 463. дан. Украјински председник Володимир Зеленски, који је допутовао изненада у Молдавију на самит Европске политичке заједнице, изјавио је да је Украјина спремна да буде чланица НАТО-а. Мађарска се и даље противи уласку те земље у Алијансу. Са друге стране, Кремљ саопштава да је руски председник Владимир Путин обавештен о нападима у Белгородској области. Бела кућа најављује нови пакет војне помоћи Украјини у вредности до 300 милиона долара.

Русија не планира да прогласи ратно стање након напада дронова на Москву, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Руски амбасадор у САД оптужио је Вашингтон да охрабрује Кијев да напада циљеве на територији Русије, али портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби тврди да САД немају конкретне информације о томе ко је одговоран за напад дроновима у Москви ове недеље. Кирби је саопштио да САД не планирају да истражују тај случај.

Док Бела кућа најављује још један у низу пакета војне помоћи Украјини, који укључује системе противваздушне одбране, муницију и другу одбрамбену опрему у вредности до 300 милиона долара, председник Француске Емануел Макрон поручује да би Запад могао да преиспита своју помоћ Украјини, ако сукоб прерасте у дуготрајан рат.

Макрон је на Међународној безбедносној конференцији у Братислави истакао да се велике наде полажу у потенцијалну украјинску контраофанзиву. Признао је да је Париз пре сукоба у Украјини требало да посвети више пажње упозорењима источноевропских земаља о, како каже, ратоборној Русији.

Уочи очекиване контраофанзиве расте страх од инцидента у нуклеарној електрани у Запорожју. Први човек Међународне агенције за атомску енергију затражио је од Кијева и Москве да поштују пет начела заштите стратешког украјинског постројења, које контролишу Руси.

Ипак, заменик руског министра спољних послова Александар Грушко тврди да Русија никада није и не планира да стационира офанзивне војне капацитете у електрани, већ само снаге способне да заштите објекат од украјинских напада.

Министарство одбране Русије тврди да је у руском ракетном удару пре три дана на луку у Одеси уништен последњи украјински ратни брод.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је у посету Јужној Африци, где ће у Кејптауну данас и сутра присуствовати састанку министара спољних послова земаља БРИКС-а.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво