Читај ми!

Плаво-жути комплет за авионе Ф-16 – пумпање морала или истински преокрет у ваздушном рату над Украјином

Холандија је одустала од продаје 28 половних борбених авиона Ф-16 америчкој компанији Дракен интернешенел, чиме је, суштински, отворен пут да те летелице, када украјински пилоти заврше обуку, буду предати властима у Кијеву. Русија упозорила да би Ф-16 у украјинским рукама представљао "огроман ризик".

Плаво-жути комплет за авионе Ф-16 – пумпање морала или истински преокрет у ваздушном рату над Украјином Плаво-жути комплет за авионе Ф-16 – пумпање морала или истински преокрет у ваздушном рату над Украјином

Оптимисти сматрају да би обука украјинских пилота за борбене авионе Ф-16 могла бити окончана за четири месеца. Стручњаци упозоравају да се амерички пилоти годинама припремају за акције, као и да украјински аеродроми, једноставно, нису спремни за опслуживање ових летелица.

"Одлично је што је Г7 коначно одлучио да постави основе за испоруку борбених авиона Украјини. Мислим да прво треба да покренемо процес обуке пилота и надам се да ћемо ускоро моћи да испоручимо ову врсту оружја Украјини", рекао је високи представник ЕУ за безбедност и спољну политику, Жозеп Борељ.

Русија је, одмах, жестоко реаговала на најаву испорука борбених авиона Украјини, наводећи да је одлука Вашингтона јасан сигнал да је Запад одлучан да настави продубљивање сукоба.

"Тиме се излажу огромном ризику. У сваком случају, имамо сва средства потребна за испуњавање циљева", рекао је заменик шефа руске дипломатије Алекандар Грушко.

Борељова изјава уследила је свега неколико дана пошто је амерички председник Џозеф Бајден одобрио почетак обуке украјинских пилота на авионима Ф-16, што суштински представља први корак ка испоруци ових летелица Кијеву, који од почетка сукоба тражи помоћ како би ојачао ратно ваздухопловство.

Бајденова одлука се сматра кључним фактором у процесу одлучивања о слању борбених авиона Украјини, која је од НАТО-а затражила између 24 и 36 ових летелица.

Заузврат, украјински председник Володимир Зеленски је Американцима обећао да ови авиони неће бити коришћени за нападе на циљеве на руској територији.

Одмах затим, Велика Британија и Холандија су формирале "Ловачку коалицију", како би у Белгији, Данској и Норвешкој прикупили довољан број авиона. До краја протекле седмице, овај неформални савез је објавио да може да сaкупи 125 ових летелица.

После серије преговора, Данска и Холандија су сакупиле 45 авиона Ф-16, који ће у догледно време бити испоручени властима у Кијеву, као замена за летелице "миг 29" уништене у досадашњим борбама са Русијом.

Данска, од које се очекује озбиљан допринос у овој акцији, до сада није донела одлуку о слању авиона Украјинцима, рекао је министар спољних послова Ларс Локе Расмунсен данским медијима.

"Сада можемо осмислити обуку. Није било смислено обучавати некога за авионе на којима никада неће летети... Али, не треба унапред закључивати да смо одлучили да донирамо ове авионе", рекао је дански министар.

Британска улога у овом пројекту укључује обуку пилота и модернизацију авиона, која ће бити обављена у Белгији.

До средине маја, Вашингтон није дозвољавао да почне обука украјинских пилота на авионима Ф-16 у Европи, ограничавајући њихово упознавање са новим летелицама на разматрање тактика и изучавање инструкција за летење.

Портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игњат објавио је још у јануару да су одобрена средства за обуку пилота на авионима Ф-16, као и да је прва група авијатичара отишла у САД.

Вашингтон је, од почетка рата, имао озбиљне резерве према слању "химарса", "патриота" и тенкова "абрамс" Украјинцима, али је то оружје, на концу, ипак упућено у украјинским оружаним снагама.

За сада, међутим, није сасвим јасно када би летелице Ф-16 могле бити испоручене Украјинцима, али низ стручњака упозорава да би обука морала да траје најмање четири месеца, напомињујући да амерички пилоти бар две године лете на овим авионима пре него што буду упучени у потенцијално опасне акције.

С обзиром на то да Украјинци немају времена за такву обуку, прве акције Ф-16 на небу изнад ове државе могле би се очекивати већ крајем лета, мада остаје нејасно колико ће времена бити потребно за школовање земаљског особља, које ће опслуживати летелице и пилоте.

Основна обука пилота на авионима Ф-16, према подацима америчког Конгреса, траје 133 дана.

Амалитичари америчке корпорације РАНД су, још раније, упозорили да постојећи војни аеродроми у Украјини, суштински, не одговарају летелицама Ф-16, те да ће Кијев у наредним месецима морати да продужи и поново покрије постојеће писте, како би на најбољи начин могли да искористе потенцијале нових авиона.

Суштински, НАТО слањем авиона Ф-16 Украјинцима шаље озбиљну политичку поруку, рачунајући да ће нове летелице ојачати морал нације, али и донекле смањити руску премоћ у ваздуху.

Пољска је, испоруком последњих десет "мигова 29", готово исцрпила све залихе борбених авиона совјетског порекла, који би ојачали украјинско ратно ваздухопловство. До сада, Украјинцима је испорученa 41 летелица "миг 29", од чега је 28 пољских и 13 словачких.

"Мигови" из ове две државе испоручени су у различитом стању, па стручњаци сматрају да су свега четири словачка авиона била способна за борбене операције, док ће преостали бити употребљени за резервне делове.

Осим ове две државе, још само Бугарска има 16 оваквих летелица, од којих је прошле године свега шест било оперативно. У јеку рата у Украјини, Русија је Бугарској, према ранијем уговору, испоручила извесну количину резервних делова, али то није битно утицало на снагу бугарског ратног ваздухопловства.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво