Читај ми!

"Ловачка коалиција", Ф-16 лети за Кијев

Украјина тражи између 24 и 36 борбених авиона Ф-16. "Ловачка коалиција" коју чине Велика Британија и Холандија тврди да може да сaкупи 125 ових летелица. Вашингтон, без чијег пристанка овај трансфер наоружања неће бити могућ, за сада обуку Украјинаца ограничава на изучавање тактика и техничке детаље.

"Ловачка коалиција", Ф-16 лети за Кијев "Ловачка коалиција", Ф-16 лети за Кијев

Пољска је, испоруком последњих десет "мигова 29", готово исцрпила све залихе борбених авиона совјетског порекла, који би ојачали украјинско ратно ваздухопловство. До сада, Украјинцима је испорученa 41 летелица "миг 29", од чега је 28 пољских и 13 словачких.

"Мигови" из ове две државе испоручени су у различитом стању, па стручњаци сматрају да су свега четири словачка авиона била способна за борбене операције, док ће преостали бити употребљени за резервне делове.

Осим ове две државе, још само Бугарска има 16 оваквих летелица, од којих је прошле године свега шест било оперативно. У јеку рата у Украјини, Русија је Бугарској, према ранијем уговору, испоручила извесну количину резервних делова, али то није битно утицало на снагу бугарског ратног ваздухопловства.

Потрага за авионима Ф-16

Стога, украјински председник Володимир Зеленски је затражио борбене авионе западног порекла, пре свих Ф-16, којих су ратна ваздухопловства Холандија, Данске, Белгије и Норвешке спремна да се одрекну релативно брзо.

"Ловачка коалиција", како су прозвали ову групу европских земаља, међутим, наилази на озбиљан отпор из Вашингтона, чији се званичници још нећкају да ли да одобре слање ових авиона Украјинцима.

Укупно четири европске државе могу да сакупе 125 летелица Ф-16, не рачунајући на норвешке авионе, који су конзервирани пошто су у ту земљу стигли први авиони пете генерације, Ф-22.

До средине маја, Вашингтон није дозволио да почне обука украјинских пилота на авионима Ф-16 у Европи, ограничавајући њихово упознавање са новим летелицама на разматрање тактика и изучавање инструкција за летење.

"Веома је важно да се Русији упути порука да ми као државе немамо психолошке или принципијелне проблеме да Укранији испоручимо средства која су им потребна... У зависности од догађаја на бојном пољу", рекао је у Берлину британски министар одбране Бен Валас, чија земља предводи "ловачку коалицију".

"Коначна одлука је у рукама Беле куће", рекао је британски министар.

"Химарси", "патриоти", "абрамси"...

Вашингтон, за сада, није спреман да одобри испоруку борбених авиона из неколико разлога, укључујући и чињеницу да би висока цена половних летелица Ф-16 "испунила" буџет који је одобрен за војну помоћ Украјини.

Други амерички аргумент односи се на брзину којом би ови авиони могли бити употребљени у борби, будући да би евентуална обука пилота била окончана месецима после почетка најављене украјинске контраофанзиве.

Њујорк тајмс наводи да нећкање Вашингтона не значи обавезно да се летелице Ф-16 неће наћи у саставу украјинског ратног ваздухопловства, подсећајући да је Бела кућа имала озбиљне резерве према слању "химарса", "патриота" и тенкова "абрамс", па је то оружје, на концу, ипак упућено у Украјину.

За сада, међутим, нема одлуке о овом питању, што су потврдили и амерички државни секретар Ентони Блинкен и шеф холандске дипломатије Вопке Хекстра, који су о том питању, телефонски и без резултата, разговарали у среду.

Кад будемо спремни, знаћете

"Обавестићемо вас када будемо спремни да пређемо тај мост", рекао је холански министар, док су највиши британски званичници најавили да би обука украјинских пилота могла да почне већ током лета.

Обука какву су најавили Британци, без америчке дозволе, могла би бити сведена на рашчитавање инструкција без икаквог контакта са летелицама.

Американци, суштински, страхују да би напредна технологија, попут радара или нишанских и комуникационих уређаја, могла да заврши у "погрешним рукама", али и да би Украјина могла да нападне циљев на руској територији, што би Москва могла да протумачи као ескалацију сукоба.

Украјинци су, како се чини, више забринути због могућности да се Запад једноставно умори од помагања Кијеву, па је група конгресмена од председника Џозефа Бајдена затражила да хитно одобри ове испоруке борбених авиона.

Холандија на располагању има 24 авиона Ф-16 чији ресурси истичу средином наредне године, као и 18 летелица овог типа које су повучене из употребе. Од овог броја, 12 авиона је већ продато америчкој приватној компанији "Дракен интернешенел".

Једина жеља, Ф-16

Украјинци су, суштински, од почетка рата тражили само један авион – амерички Ф-16 или летелице тог типа које користе друге европске државе.

Портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јури Игњат је још у јануару објавио да су одобрена средства за обуку пилота на тим летелицама, као и да је прва група авијатичара отишла у САД.

Изјава украјинског званичника уследила је неколико дана пошто је произвођач авиона Ф-16, америчка компанија "Локид Мартин", објавила да је спремна да повећа производњу тих летелица како би задовољила потребе које би могле да се појаве уколико земље чланице НАТО-а одлуче да половне авионе овог типа предају Украјинцима.

"Повећаћемо производњу авиона Ф-16 у Гринвилу како бисмо били спремни да попунимо капацитете држава које одлуче да помогну у текућем конфликту", рекао је тада званичник "Локид Мартина" Френк Сент Џон, наводећи да ова компанија није укључена у преговоре о могућим испорукама борбених авиона Украјини.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво