Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

САД ће подржати обуку украјинских пилота на Ф-16; Зеленски од Арапске лиге затражио да подржи његов мировни план

Рат у Украјини – 449. дан. Лидери Групе седам (Г7), који су се састали у Хирошими, обезбедили су новчану помоћ за Украјину за ову и почетак 2024. године и увели нови пакет санкција Русији. Руске снаге покушавају да поврате територију коју су изгубиле око Бахмута, али кијевске трупе одбијају нападе, тврди заменица украјинског министра одбране Хана Малијар. Украјински председник Володимир Зеленски од Арапске лиге затражио да подржи његов мировни план. Престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман каже да је та земља спремна да посредује између Русије и Украјине.

Украјинска војска и руска приватна група Вагнер сагласне су да су руске трупе у дефанзиви у Бахмуту.

Из Кијева тврде да су украјинске трупе напредовале на око 1.700 метара на боку борбених линија.

Заменица украјинског министра одбране Хана Малијар рекла је да је Москва гурнула резерве у Бахмут и да су цео дан битке беснеле у његовим северним и јужним предграђима, да су сви напади одбијени.

Шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин каже да његове снаге унутар самог Бахмута и даље напредују, оптуживши команданте редовних руских снага да су напустили терен северно и јужно од града, повећавајући ризик од опкољавања трупа унутра.

Руско министарство одбране је признало извесно повлачење са положаја у близини Бахмута током протекле недеље, али пориче Пригожинове тврдње да се бокови распадају и да не желе да снабдеју његове борце муницијом.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је Москва пристала на продужење споразума о житу на још два месеца, и поред тога што није видела напредак када је реч о примени делова договора који се односе на Русију.

Лавров је истакао да је циљ споразума био јачање прехрамбене сигурности најсиромашнијих људи на свету.

Британски министар одбране Бен Волас каже да су ракете дугог домета "сторм шедоу" које је Украјини послао Лондон, коришћене.

Пентагон је преценио вредност америчке војне опреме коју је послао Украјини за око три милијарде долара, рекао је званичник америчког Министарства одбране, што је, како је оценио, грешка која отвара могућност да се Кијеву пошаље још оружја.

"Група седам додатно ће пооштрити санкције Русији да би се спречило заобилажење спровођења таквих рестриктивних мера", изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц, пошто је стигао у Хирошиму где се од петка до недеље одржава самит седам индустријски најразвијенијих земаља света.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво