Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Кијев: Москва ојачала трупе код Бахмута; Ројтерс: Оружје послато из САД прецењено за три милијарде долара

Рат у Украјини – 448. дан. Локалне власти су саопштиле да су ракетни напади јутрос извршени на Кијев и Одесу. Кијев тврди да је Москва значајно ојачала трупе код Бахмута али да су сви напади одбијени. Сергеј Лавров каже да је Русија прихватила продужење споразума о извозу жита преко Црног мора "иако не види напредак у примени." Ројтерс: Оружје послато из САД прецењено за три милијарде долара. Немачки канцелар Олаф Шолц најавио је да ће Г7 додатно пооштрити санкције Русији. Из Kремља кажу да ће Москва реципрочно одговорити на "непријатељске акције других земаља".

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је у среду да је споразум о житу продужен на 60 дана, што су касније потврдиле Украјина и Русија.

"Добре вести за цео свет. Уз напоре наше земље, подршку руских пријатеља и допринос украјинских пријатеља, одлучено је да се Споразум о црноморском житном коридору продужи за још два месеца", написао је Ердоган на Твитеру.

Потпредседник украјинске владе Олександр Кубраков истакао је да Кијев поздравља продужење споразума, али и упозорио да Русији не сме бити дозвољено да саботира договор.

Из Москве су такође потврдили да је продужење споразума о житу договорено, али је представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја истакао да очекују да ће проблеми са руским делом споразума бити решени.

Москва је раније више пута најављивала да неће одобрити продужење споразума због препрека при извозу сопствених житарица и ђубрива.

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба рекао је високом кинеском изасланику током разговора у Кијеву да Украјина неће прихватити било какве предлоге за окончање рата са Русијом који подразумевају губитак територије или замрзавање сукоба.

На Западу без консензуса око испоруке борбених авиона Ф16 Украјини

Немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да Немачка нема ни капацитете за обуку ни одговарајућу војну опрему да допринесе иницијативи Велике Британије да помогне Украјини у набавци борбених авиона.

Да нема напретка у међународним преговорима о могућој испоруци борбених авиона Ф-16 Украјини потврдио је и холандски министар спољних послова Вопке Хекстра.

Због строгих прописa о извозу оружја, Украјина авионе неће добити ни од Јапана, али су Јапанци обећали да ће примити повређене украјинске војнике на лечење.

На самиту Савета Европе у Рејкјавику, лидери европских земаља обећали су да ће Русија одговарати за рат против Украјине. Договорено је стварање регистра штете причињене у Украјини у протеклих 15 месеци.

Мађарска неће дати сагласност на нове санкције Русији и одобрити исплату нове транше од 500 милиона евра војне помоћи Украјини, рекао је мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво