Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Ердоган: Споразум о житу продужен на још 60 дана; Мађарска неће дати сагласност на нове санкције Русији

Рат у Украјини – 447. дан. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је да је споразум о житу продужен на 60 дана, што су касније потврдиле Украјина и Русија. Мађарска неће дати сагласност на нове санкције Русији и одобрити исплату нове транше од 500 милиона евра војне помоћи Украјини, рекао је мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто. Немачка нема ни капацитете за обуку ни одговарајућу војну опрему да допринесе иницијативи Велике Британије да помогне Украјини у набавци борбених авиона, истакао је немачки министар одбране Борис Писторијус.

Украјински званичници саопштили су да су руске снаге осми пут овог месеца масовно гранатирале Кијев, истичући да су напади изведени дроновима и крстарећим и балистичким ракетама. Из украјинске војске наведено је су њихове снаге обориле свих 18 руских ракета. 

Интензивни напад руских снага на Кијев, долази након што су председнику Украјине Володимиру Зеленском Француска, Велика Британија, Немачка и Италија обећале нову војну помоћ.

Са друге стране, Москва је саопштила да је по први пут оборен ракетни систем "патриот" америчке производње. Из украјинског министарства одбране у међувремено саопштено је да Кијев освојио 20 квадратних километара код Бахмута, али да Руси напредују у том граду.

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса такође саопштио је да су украјински председник Володимир Зеленски и председник Русије Владимир Путин пристали да о мированом плану разговарају са лидерима афричких земаља.

За то време, УН су саопштиле да ће се нове консултације о продужењу споразума о извозу украјинског жита наставити до 18. маја.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво