Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Пригожин: Вагнер се повлачи из Бахмута 10. маја; Кијев: Москва доводи припаднике с линије фронта

Рат у Украјини – 435. дан. Јединице "Вагнера" напустиће положаје у Бахмуту 10. маја због недостатка муниције, тврди вођа те паравојне формације Јевгениј Пригожин. Кијев, међутим тврди да Русија доводи припаднике "Вагнера" с линије фронта у тај град и да намерава да га заузме до 9. маја. Москва оптужује Вашингтон да стоји иза напада дроном на Кремљ, због чега је сазвана седница Савет безбедности Русије. Премијер Холандије Марк Руте поручио да разговори о слању авиона Ф-16 Украјини напредују, али одлука није донета.

Без договора на састанку Украјине, Русије, Турске и УН о житу

Украјина, Русија, Турска и Уједињене нације нису успеле да постигну договор током данашњих преговора о извозу жита.

Портпарол УН Фархан Хак изјавио је да није дато овлашћење ниједном новом броду за извоз житарица преко Црног мора, преноси Ројтерс.

Он је додао да се настављају свакодневне инспекције претходно одобрених бродова.

Из турског министарства одбране саопштили су да су четири стране одржале технички састанак у Истанбулу о предстојећим преговорима о споразуму о житу.

"Прелиминарни координациони састанак са техничким особљем УН, Русије, Украјине и Турске одржан је уочи састанка заменика министара одбране следеће недеље у Истанбулу. Учесници састанка су се договорили о дневном реду састанка заменика министара уз техничка питања“, наводи се у саопштењу турског министарства одбране.

Првобитно се очекивало да ће се заменици министара одбране Русије, Украјине и Турске састати данас у Истанбулу како би разговарали о продужењу споразума о житу који истиче 18. маја, међутим турски министар одбране Хулуси Акар саопштио је да се јавила потреба за састанак четири стране на техничком нивоу преноси Тас.

Споразуми о извозу хране из Украјине закључени су 22. јула прошле године на период од 120 дана, а продужени су у новембру за још 120 дана.

У марту ове године, руске власти објавиле су да се споразум продужава за 60 дана, упозоравајући да ће то бити довољно времена да се процени ефикасност меморандума који је Русија потписала са Уједињеним нацијама.

Тим меморандумом је укинуто ограничење извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, међутим званична Москва напомиње да се други део споразума не спроводи.

Опширније Краће

Наређена евакуација насеља у Запорожју у близини фронта

Гувернер Запорошке области под контролом Русије Јевгениј Балички наредио је евакуацију насеља и села која се налазе близу линије фронта с украјинским снагама.

Балички је саопштио да је украјинска војска појачала гранатирање у последњих неколико дана.

Очекује се, како преноси Ројтерс, да ће украјинска пролећна контраофанзива против руске инвазије вероватно захватити регион Запорожја, чијих око 80 одсто територије држе руске снаге. 

(Reuters)

Опширније Краће

Украјина: Русија намерава да уз помоћ Вагнера заузме Бахмут до 9. маја

Заменица министра одбране Украјине Хана Малијар изјавила је да Русија доводи припаднике паравојне формације Вагнер са линије фронта у град Бахмут, и да Москва намерава да заузме тај град до 9. маја, када се слави, како је рекла, Дан победе Совјетског савеза.

Раније данас, власник и вођа руске паравојне формације Вагнер, Јевгениј Пригожин, изјавио је да ће његове снаге напустити украјински град Бахмут 10. маја.

(Танјуг)

Опширније Краће

Оптужбе на рачун Шојгуа и Герасимова, Пригожин поново долива уље на ватру

Вођа „Вагнера“ Јевгениј Пригожин објавио је снимак на Телеграму на ком, стојећи на пољани поред беживотних тела бораца паравојне формације, оптужује челнике министарства одбране.

Имамо 70-одстотни мањак муниције. Шојгу! Герасимов! Где је муниција“, рекао је Пригожин обраћајући се министру одбране Сергеју Шојгуу и начелнику генералштаба Валерију Герасимову.

Москва: Заказана седница Савета безбедности Русије, напад дроном на Кремљ главна тема

Сазвана је седница Савета безбедносности Русије због напада дроном на Кремљ, који је за циљ имао убиство руског председника Владимира Путина, навео је портпарол Кремља.

Москва је за напад, који се одиграо у среду ујутру, оптужила Кијев и Вашингтон, што украјински и амерички званичници демантују.

Пригожин: Борци "Вагнера" се повлаче из Бахмута 10. маја

Јединице "Вагнера" повући ће се из Бахмута 10. маја, навео је вођа те паравојне групе Јевгениј Пригожин, преноси Ројтерс.

"Објављујем у име бораца 'Вагнер' групе и команде да ћемо 10. маја морати да предамо положаје у Бахмуту јединицама министарства одбране и повучемо борце у логистичке кампове како би залечили своје ране", истакао је у Пригожин.

"Повлачим борце 'Вагнера' из Бахмута зато што су у ситуацији недостатка муниције осуђени да непотребно гину", додао је вођа паравојне групе.

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Лавров: Ниједна земља више не треба да разговара са Зеленским

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да, после напада дроном на Кремљ, представници сваке земље са имало самопоштовања треба одбију да разговарају са украјинским председником Володимиром Зеленским.

Нови напад дроном на руску рафинерију нафте у Краснодарској области

Други дан заредом рафинерија нафте Илски на југу Русије на мети је напада беспилотним летелицама. Избио је пожар, који је у међувремену угашен, јавила је новинска агенција Тас позивајући се на хитне службе.

РИА Новости наводе да није било жртава.

Није одмах јасно ко стоји иза инцидента. Украјински званичници обично не преузимају одговорност за такве нападе на територији Русије, подсећа Ројтерс.

Рафинерија Илски, у близини црноморске луке Новоросијск у Краснодарској Покрајини, има капацитет прераде од око 6,6 милиона тона годишње.

(Reuters)

Опширније Краће

Висок водостај угрожава брану Нова Каховка, постоји могућност прекида напајања нуклеарке Запорожје

Рекордно висок ниво воде могао би да угрози велику брану на југу Украјине и оштети делове нуклеарне електране Запорожје, коју контролише Москва, рекао је руски званичник агенцији Тас.

Ренат Карча, саветник генералног директора компаније за нуклеарну енергију Росенергоатом, рекао је да ће, ако брана Нова Каховка пукне, струјни кабл за пумпне станице фабрике Запорожја бити поплављен.

То би угрозило рад електране и створило ризике за нуклеарну безбедност", рекао је Карча за Тас.

Прошлог новембра, након што су се руске снаге повукле из оближњег града Херсона на југу Украјине, сателитски снимци су показали значајна нова оштећења на брани.

Обе стране су једна другу оптуживале да планирају да пробију брану уз помоћ експлозива, што би поплавило већи део области низводно и вероватно би изазвало велика разарања у околини Херсона.

(Reuters)

Опширније Краће

Руске снаге извеле напад на центар за обуку у Черниговској области

Шеф прес-службе западне команде руске војске Сергеј Зибински рекао је да је руска авијација нанела ударе центру где се налазе "страни инструктори украјинских трупа" у Черниговској области.

"Оперативно-тактичка авијација извршила је удар на место где се налазе страни инструктори, војници, затим наоружање и војна опрема 163. батаљона 119. бригаде територијалне одбране у рејону насеља Лизуновка", рекао је Зибински за РИА Новости.

Kако je додао, руска војска уништила две украјинске диверзантско-извиђачке групе и пореметила ротацију четири јединице украјинских трупа на купјанском правцу, у области насеља Kаменка, Новомлинск, Тинковка у Харковској области, као и у региону Стелмаховка у Луганској Народној Републици.

Руско Министарство спољних послова саопштило је раније да је у Украјину је дошло више од 8.000 плаћеника из више од 60 земаља, а највише их је стигло из Пољске, САД, Kанаде, Румуније и Велике Британије.

(Tanjug/RIA Novosti)

Опширније Краће

Русија оптужује Сједињене Америчке Државе да стоје иза напада на Кремљ, чији је циљ, како наводе, било убиство председника Владимира Путина.

"Напад Кијева дроном на Кремљ, који су водиле САД и одобрила руководства ЕУ, довешће до ескалације сукоба", оценио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

Руске тврдње да Сједињене Америчке Државе стоје иза напада на Кремљ да би убили Путина су лажне – одговара Бела кућа.

"САД не охрабрују Украјину нити јој омогућавају да нападне ван својих граница", изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Володимир Зеленски рекао је у седишту Међународног кривичног суда у Хагу да би Владимир Путин "трeбало да буде осуђен за своје злочине".

"Сви желимо да видимо другачијег Владимира овде у Хагу, оног који заслужује да буде санкционисан за своје злочине, у престоници међународног права. Сигуран сам да ће се то десити када победимо", рекао је Зеленски у говору.

МКС у Хагу у марту издао налог за хапшење председника Путина због сумње да је одговоран за депортацију деце из Украјине.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је о напорима за мирно решавање кризе у Украјини на састанку са министром спољних послова Кине Ћин Гангом.

Премијер Холандије Марк Руте поручио је да разговори о слању авиона Ф-16 Украјини напредују, али одлука није донета.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво