Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Москва: Руске трупе уништиле штаб украјинске војске у Бахмуту; Зеленски: Време је да НАТО понуди чланство Украјини

Рат у Украјини – 420. дан. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг први пут у Украјини од почетка рата. Министарство одбране Украјине каже да се операције у Авдејевки и Бахмуту могу сматрати контраофанзивом. Руске снаге тврде да су украјинске трупе минирале зграде у Бахмуту док су цивили били унутра. Кијев одговара да је то још једна "информативна провокација". ФСБ саопштaва је да спречена саботажа на енергетском објекту у Керчу на Криму. Вашингтон најављује нови пакет војне помоћи Кијеву. ЕУ припремила 100 милиона евра накнаде за пољопривреднике у земљама које се граниче са Украјином.

Приликом повлачења са периферије Бахмута, украјински војници су дигли у ваздух четири зграде са по девет спратова. Сви цивили, међу којима и деца, који су се крили у подрумима – погинули су, тврде руске војне власти. Осим Бахмута, украјинска војска гранатира и Нову Каховку.

Из Кијева истичу да је то још само једна провокација Москве. "Ово је још једна 'руска информативна провокација' са циљем да се одвуче пажња од злочина руске паравојне формације Вагнер", рекао је за Ројтерс портпарол украјинске војске Сергиј Черевати.

Заменица украјинског министра одбране Ана Малар оценила је да операција у Авдејевки и Бахмуту, као и у областима Марјинке и Лимана могу се сматрати делом контраофанзиве.

"Наше снаге свакодневно припремају читав низ мера, па се акције у Бахмуту, Марјинки, као и у областима Авдејевке и Лимана, такође могу сматрати делом контранапада", написала је Маларова на Телеграм каналу.

Украјински министар одбране Олексиј Резников потврдио је да је Кијев преузео системе противваздушне одбране "патриот".

Ако се догоде "напади на цивиле великих размера", Јужна Кореја је спремна да, осим хуманитарне и економске помоћи, пружи војну подршку Украјини, каже председник Јун Сук Јол. То значи да ће Сеул бити укључен у сукоб, одговара Москва.

"Питам се шта ће грађани Јужне Кореје рећи када буду видели да њихов најближи сусед, наши партнери из Северне Кореје, буду имали најновије руско оружје", каже заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев.

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да је спречила саботажу на енергетском објекту у Керчу на Криму.

САД су најавиле нови пакет војне помоћи Украјини. Портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер рекла је да ће пакет укључивати више муниције и артиљеријских пројектила. То је 36. безбедносни пакет од почетка рата у фебруару 2022, рекла је Жан Пјерова новинарима.

Европска унија припремила је 100 милиона евра накнаде за пољопривреднике у земљама које се граниче са Украјином. Брисел планира да уведе и ограничења на увоз јефтиних украјинских житарица. Украјинска страна је одговорна што украјинско жито – није стигло до најугроженијих, тврди Марија Захарова.

Заменик украјинског премијера Олександр Кубраков рекао је да се инспекције бродова обнављају упркос, како тврди, покушају Русије да омета Споразум о извозу жита.

петак, 26. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару