ИЗ ЧАСА У ЧАС

Експлозије у Мелитопољу, гранатиран Херсон, бомбардовано Запорожје

Рат у Украјини – 381. дан. Најтеже је и даље на истоку земље. Експлозије одјекују у Мелитопољу, а гранатиран је и Херсон, наводе тамошњи званичници. Руске снаге погодиле су и инфраструктуру у Запорожју. Председник Украјине Володимир Зеленски размотрио је петицију за преименовање Русије у Московију. Са друге стране, Русија је затражила од Савета безбедности Уједињених нација састанак о "русофобији у Украјини и на Западу".

Експлозије у Мелитопољу, гранатиран Херсон, бомбардовано Запорожје Експлозије у Мелитопољу, гранатиран Херсон, бомбардовано Запорожје

Рат у Украјини ушао је у 380. дан. Најтеже борбе се воде на истоку земље, а остатак се опоравља од ракетних напада на електроенергетске објекте.

Украјински председник Володимир Зеленски разговарао је у Kијеву са премијерком Финске Саном Марин о питањима одбране и безбедности, обнављању Украјине, санкцијама против Руске Федерације, позивању Русије на одговорност и о формули мира.

Премијерка Финске Сана Марин је током посете Кијеву навела да је та земља за војну помоћ Украјини досад издвојила 750 милиона евра и да припрема нови пакет помоћи. Зеленски је изразио захвалност Финској на војној помоћи Украјини и изразио уверење да ће две земље наставити да јачају сарадњу.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је разговор са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном на маргинама прошлонедељног састанка министара спољних послова Г20 у Индији био "конструктиван“, али да није чуо ништа ново са америчке стране.

Европска унија би ускоро могла да допуни фонд за куповину оружја за Украјину до 3,5 милијарди евра, изјавио је високи званичник Уније. Према плану који је сачинио високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ, државе чланице Уније би добиле финансијске подстицаје у вредности од милијарду евра да пошаљу још артиљеријске муниције у Kијев, док би још милијарду евра финансирало заједничку набавку нових ракета.

Влада Швајцарске саопштила је да неће променити своју дугогодишњу политику забране трансфера оружја швајцарске производње у трећу земљу упркос растућем притиску за извоз у Украјину.

Русија је затражила од Савета безбедности Уједињених нација да сазове за 14. март састанак на тему русофобије као фактора који омета решење украјинске кризе, изјавио је данас први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански. Написао је на Телеграму да би "на састанку требало да се говори о русофобији и у Украјини и на Западу". 

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару